„Minden szektorba igyekeztünk áldoztatót küldeni”

Idő hiányában csak a 17 órakor kezdődő avatómisén volt alkalmunk részt venni. Érdekes tapasztalatokkal gazdagodtunk.

Jó ideje lehet már tudni, hogy a Szeged-Csanádi Egyházmegye által szervezett családi nappal és az azt lezáró szentmisével veheti birtokba nagyközönség a Szent Gellért Fórumot mely egy teljes értékű szabadidőközpontot biztósít és nem mellesleg magában foglal egy, az utóbbi években mémmé vált stadiont is. Bár a zártkörű és regisztrációhoz kötött családi napon nem tudtunk részt venni, a 17 órási római katolikus szentmisén jelen voltunk.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Sajátos élmény részesei lehettünk. Kérdés nélkül jutottunk be a stadion lelátójára, ahonnan jól megnézhettük a Szeged-csanádi lelki vezetők, zenészek és énekesek koszorújában misét mondó, Kiss-Rigó László püspök igehírdetését. A stadion kezdőkörében felállított oltár körül, a misét vezető püspökön kívül még 11 papi ruhás férfi állt, ami vélhetően nem szándékos döntés volt, de tekintve a szertartás helyszínét: megmosolyogtató. A stadion lelátóján elszórtam ülő győlekezet/hallgatóság nagyjából félig töltötte meg a lelátót.

Hirdetés
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

A mise természetesen a római katolikus miserendnek megfelelően zajlott, ám bennem folyamatosan ott motoszkált a kérdés, hogy vajon az áldozáshoz levonulnak a gyülekezet tagjai a a lelátókról a pályára? Természetesen nem így lett. Mikor a szertartás megfelelő részéhez értünk időben, a következő hangzott el:

Szent áldozáshoz érkeztünk. Minden szektorba igyekeztünk áldoztatót küldeni.

Így a hívek, a már jól megszokott módon vehették magukhoz a szentségeket, a misebor kivételével. Ennek elhagyásának minden bizonnyal praktikus okai voltak, mely tekintve a szertartás helyszínét, teljes mértékben érthető. Az mise fennmaradó részét, valamint a Himnuszt követően Kiss-Rigó László az avatóünnepséget lezárta és egyben Isten áldását kérte a Szent Gellért Fórumra, azon kijelentésével, hogy  a szentmisével valamint jelenlétükkel a stadiont megáldották.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

És hogy miért mondom, hogy sajátos élmény volt egy római katolikus misét egy stadionban meghallgatni?

Bár keresztségem szerint nem vagyok római katolikus, hívő kereszténynek vallom magam. És természetesen ismerem a Biblia azon passzusait, miszerint ahol kettőnél többen összegyűlnek Jézus Krisztus nevében, ott az Ő Szent Lelke jelen lesz. Éppezért dühítő a mai stadion-mise. Úgy vélem, hogy a hívek sokkal jobbat érdemelnek annál, mint hogy egy helyen összpontosuljon Orbán Viktor fantáziáinak két kedvence: a foci és a vélt vagy valós KDNP szavazatok. Sem az igaz hívők, sem az egyház lelki vezetői nem tehetnek arról (többnyire), hogy jelen korunk politikai korszelleme egy vásári komédiává akarja silányítani akár a katolikus szentmise intézményét, akár a keresztényi szakralitást, hogy azokat olcsó szavazatokra váltsa. Az ilyen lelkület vezethet ahhoz, hogy egy stadionban megtartott misén hangozhassanak el olyan mondatok is, amit ezen írás címének adtam, vagy ahhoz, hogy a 2020-ban, Budapesten megrendezett, 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak, a Puskás Ferenc Stadion adjon helyet egy olyan csoportos elsőáldozásnak, melynek keretében várhatóan több száz gyermek és fiatal veheti magához első alkalommal Krisztus testét és vérét.

 

A Vélemény rovatban megjelent cikkek az adott szerző álláspontját tükrözik, a szerkesztőség egészéét nem feltétlenül.

Nyitókép: Szűcs Dániel / Szegeder