Miközben a Centrum gödör még mindig üresen áll, a mellette lévő épületet már bontanák is

Az év elején mozgolódás történt a Centrum gödörnél, eltűnt a ronda vaskerítés, alapozási munkagépek lepték el az ideiglenesen parkolóként funkcionáló területet. Nagyot ment a hír, hogy hosszú idő után beépülhet az elhanyagolt terület. Aztán tavaszra hirtelen leálltak a munkák, a lakáshirdetések eltűntek, így a gödör kálváriája úgy tűnik tovább folytatódik.

Mi is beszámoltunk arról, hogy eddig mit tudni a régóta parlagon álló, hírhedt Centrum gödörben elinduló építkezésről, még látványterveket is találtunk a lehetséges épületről. A Centrum Palace névre keresztelt projekt a korábbi információkkal ellentétben végül teljes egészében A+ besorolású irodaház lenne hat emelettel, kétszintes mélygarázzsal, a földszinten éttermekkel és üzletekkel. Egyes híresztelések szerint az aljában lenne egy Aldi vagy Lidl is. Az építkezés végül minden előjel nélkül leállt, az alapozást végző cég a kötelező talajstabilizálási munkák után le is vonult a területről.

A szürke sematikus blokk a mostanában megépült társasház, míg az előtérben a tervezett irodaépület. Jól látható a két új épület szorításában lévő, Püspök utca 12. szám alatti ház. Fotó: investinszeged.hu

Az okokról eddig igencsak sokféle pletyka keringett, a napokban viszont a Püspök utca 12. szám alatt, a Centrum gödör és a frissen felépült társasház közötti épületben lakógyűlést tartottak, amiről a Délmagyarországhoz jutott el némi információ. A lakók azt a tájékoztatást kapták, hogy valószínűleg 2021 márciusáig nem is történik semmi előrelépés a koronavírus-helyzet miatt, illetve azt is megtudták, hogy a gödör területének tulajdonosa egy befektetővel kö­­zösen megvenné a társasházukat, a lakásaik árát kifizetné, ne­­kik pedig költözniük kellene. Ez – bár egy bevett szokás – érthetően nagy felháborodást okozott. Főleg úgy, hogy a gödör ál­lítólagos tulajdonosa, Buella Attila nem jelent meg a megbeszélésen, hogy ő személyesen tájékoztassa őket erről.

A leállás oka a beszámoló szerint, hogy a tervezőket továbbra sem fizette ki senki, ráadásul az eredetileg engedélyezett dokumentációt átalakítva indították meg télen a munkavégzést, ehhez viszont engedélyt nem kaptak a megfelelő hatóságoktól. A lapnak korábban nyilatkozó Hopka János okleveles építőmérnök elmondása alapján a talajvíz itt egy méter mélyen van, éppen ezért a kétszintes mélygarázs megépítése veszélyes lehet, hiszen már 6-7 méter mélyen komoly víznyomással kell számolni. A szakember szerint az építési hatóságnak felül kellene vizsgálnia az épít­­kezést, illetve kérniük kellene a tulajdonostól vagy a kivitelező cégtől egy tervismertetőt, ahova a környék lakóit is meghívnák.

 

Nyitókép: a Püspök utca 12. Fotó: Google Maps