Mihálik levelet írt Palkovics Lászlónak; nálunk lehet fogadni, hogy kap-e választ

Levelet írt Palkovics László innovációminiszternek, Kásler Miklós emberminiszternek, és Rovó László SZTE-rektornak Mihálik Edvin zöld önkormányzati képviselő.

Mihálik szerint nagyon sokan keresték meg az elmúlt napokban, javarészt egyetemi hallgatók, dolgozók, akik aggódnak az egyetem jövőjéért. A képviselő szerint az egyetem átalakítása csakis a szegediek folyamatos tájékoztatása mellett vihető végbe.

A feltett kérdések a következők:

Hirdetés
  • Igaz, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetemhez hasonlóan, hamarosan alapítványi fenntartásba kerül több vidéki felsőoktatási intézmény, köztük a Szegedi Tudományegyetem is?
  • Milyen garanciák vannak arra, hogy az egyetem autonómia megmarad?
  • Támogatja-e a rektor vagy a miniszterek az átszervezést és ez együtt jár-e karok kiszervezésével vagy megszüntetésével?
  • A modellváltás esetén tervezik kompenzálni az egyetemi dolgozókat a közalkalmazotti státusszal járó előnyök elvesztése miatt? Elfogadható-e olyan átalakítási javaslat, ami hátrányosan érinti az Szegedi Tudományegyetem munkavállalóit?
  • Modellváltás esetén hogyan fog változni az egyetemhez tartozó klinikák helyzete? Maradnak az egyetem kötelékében vagy különválasztják őket? Támogatják-e a klinikák különválasztását az SZTE-től?
  • Meg tudják erősíteni azokat a híreket, amelyek szerint az átalakítás után az SZTE kuratóriumának tagja lenne Nemesi Pál és Novák Katalin is? Összeegyeztethetőnek tartják az oktatás függetlenségével, ha pártpolitikai szereplők foglalnak helyet egy egyetem vezetésében?

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Mihálik Edvin leveléről valószínűleg többet nem hallunk majd; ahogyan az ilyenkor szokás, várhatóan nem érkezik majd rá válasz egyik helyről sem. De ne legyen így! Mindenesetre hozzászólásban lehet tippelni, hogy mikor érkezik válasz, kitől, vagy érkezik-e egyáltalán. A legjobb találatot író olvasónknak kedveljük majd a hozzászólását.

Fehér Attila, a megyei LMP elnöke szerint a Fidesz „olyannyira képtelen az önkorlátozásra, hogy már a látszatra sem ad. Az átszervezés mögött a szakmai helyett kizárólag politikai szempontok érhetők tetten. A kuratórium az egyetem helyett kizárólag Orbán Viktorhoz és magyarellenes rezsimjéhez lesz hű.”

Az ügyben megszólalt még Borsik Viktor, a Momentum ifiszervezetének vezetője is: azt írta, ostromolják az egyetemet, majd az intézmény megvédésére szólított fel.