Miért van első osztály?

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

A főváros és Szeged között közlekedő InterCity-vonatokon háromfajta kocsiosztályon utazhatunk: a legolcsóbb a II. osztályú gyorsvonati, második a II. osztályú InterCity, a legdrágább végleten pedig az I. osztályú InterCity eshet választásunk tárgyává. Régen volt I. osztályú gyorsvonati rész is, de azt kivezették, mivel még a nála olcsóbb II. osztályú InterCity is sokkal jobb volt. Csakhogy a minőség és a színvonal emelkedése nem mindig egyenesen arányos a jegy magasabb árával.

Ilyen például az I. osztályú InterCity-vonatrész, ami lényegében mindenben elmarad II. osztályú társától, kivéve a jegyárat. Én most éppen egy ilyenen ülök, így gondoltam végzek egy gyors összehasonlítást.

Ebben jobb:

  • kényelmes, nagy ülésekben utazhat az ember;
  • előfordul, hogy egyedül van, de ha nem is, általában kevesen utaznak itt;
  • a fahatású burkolatok és a vörös kárpit megadja a hangulatot.

Ebben rosszabb:

  • jóval hangosabb, mint a II. osztályú, ~800 forinttal olcsóbb InterCity;
  • nincs konnektor, ami a II. osztályon van;
  • nincs víz a vécében, sem a külön mosdóhelyiségben;
  • nincsenek asztalok, amik szintén vannak II. osztályon;
  • nincsenek szemetesek sem.

Ez persze egy specifikus kocsitípus, de őszintén szólva nem találkoztam még olyan I. oszt. InterCity-vagonnal a szegedi fővonalon, ami jobban teljesített volna. Ennek oka viszonylag egyszerű lehet: a MÁV felújítókapacitása véges, így érthető, hogy inkább fordítanak erőforrást azokra a vagonokra, amelyeket akár 60-70 ember is igénybe vesz egy úton, mint amit mondjuk negyed ennyien. Ennek persze nem feltétlenül kellene így lennie, de ez a helyzet.

Nem azt mondom, hogy meg kellene szüntetni ezt a kocsiosztályt, Isten ments!, most is kifejezetten élvezem, hogy lényegében aprópénzért cserébe van egy circa 50 négyzetméteres dolgozószobám, ami ráadásul a szerelvény legvégén található, így legfeljebb a biztonsági őr bácsi jön be néha, hogy valamit elővegyen a táskájából, amit rám bízott.

Igazából jó ez így.