Mi van a húson túl? Megkóstoltuk Szeged első szintetikus hamburgerét

A hamburgerről azt tartja a közvélemény, hogy csakis akkor lehet finom és kiadós, hogyha van benne egy szépen átsült marhahúspogácsa. Manapság azonban egyre nagyobb teret nyernek azok a burgerek, melyekben egy csepp hús sincs, és kijelenthető, hogy semmivel sem rosszabbak hagyományos társaiknál. Ezek pogácsái általában babból, csicseriborsóból vagy más zöldségekből készülnek, és amellett, hogy finomak, jóval egészségesebbek is. Most mégsem ezekről lesz szó, hanem egy nagyobb lépéssel továbbfejlesztett változatról, amelyben nemhogy hús nincs, de semmiféle állati eredetű összetevőt nem tartalmaz, és mégis finom tud lenni. Beleharaptunk az országban Budapest mellett egyedül Szegeden kapható Beyond Meat burgerébe.

Izolált borsóprotein, finomított kókuszolaj, hidegen sajtolt repceolaj és víz – ezek a legfőbb összetevői a Beyond Meat kamuhúspogácsájának, de van benne ezeken felül további tizennyolc hozzávaló, például bambuszból kivont cellulóz, cékla-, répa- és annattokivonat, utóbbi kettő a színe kedvéért. A már tíz évvel ezelőtt Los Angelesben alapult cég és annak élelmiszermérnökei ezekkel az alapanyagokkal veszik fel a versenyt, amelyet saját maguk alkottak, és melyben egyedüli nagyobb vetélytársuk a szintén kaliforniai, nyolc éve működő Impossible Foods, melynek húspogácsáit már a Burger King is forgalmazza néhány éttermében.

 

Mi ez a nagy cécó?

 

Bár a legnagyobb figyelmet még mindig a légszennyezés kapja, az emberiség más területeken is eleget tesz azért, hogy élhetetlenné tegye a bolygót. Ott van a felfoghatatlan méreteket öltő műanyagszennyezés, és úgy általában véve a rengeteg szemét, amit termelünk, és persze az, hogy jelentősen lecsökkentettük a Föld regeneráló területeit. Ahol csak tudunk, ott vagy építkezünk, vagy termőföldet, legelőt telepítünk, de ha nem is akarunk semmit kezdeni egy adott területtel, akkor is gyakran ledaráljuk az ottani erdőt, hogy szép új bútoraink lehessenek otthon. Ezzel pedig elvesszük azokat a területeket, amelyeken megmaradhatna érintetlenül az élővilág, vagy a brutális mennyiségű széndioxid-termelésünket semlegesítő erdők lehetnének.

Ez az egyik terület, ahol segíthetnek a szintetikusan előállított műhúsok, a másik az állatok kínzása és leölése. Előbbi alatt persze nem azt kell érteni, hogy szegény teheneket középkori módszerekkel kínozzák meg, és így szedik ki belőlük a tejet például, hanem azt, hogy a tejes dobozon látható mesevilág helyett hatalmas csarnokokban tömörítik össze őket százával, ha kell ezrével, hogy minél profitálóbb legyen a tartásuk. Lehetne őket terjedelmes zöld réteken is legeltetni, de úgy nem feltétlenül érné meg, így marad az állatok nem létező jogait sértő eljárás, persze csak addig, míg el nem jön a nagy nap, a vágás, aztán szegény tehén már csak a csipogásokat és az olaj sercegését hallja, na meg azt, hogy „adhatom menüben?”

Az tehát nem kérdés, hogy szükség van a Beyondra, az viszont igen, hogy jó-e. Hiszen én is teli mosollyal tömök magamba egy marhahúsos hamburgert, mert nem arra gondolok közben, hogy ezért valakinek meg kellett halnia, és ezzel nem vagyok egyedül. A rövid válasz az, hogy igen, ez egy jó hamburger, valószínűleg ezért is vannak olyan támogatók a cég mögött, mint Bill Gates, Leonardo DiCaprio, vagy a McDonald’s egy korábbi vezetője, Don Thompson. Ez pedig óriási dolog, ha belegondolunk abba, hogy egy lényegében tökéletesre kitalált étel összetevőinek egyharmadát teljesen lecseréltük. Egy ilyen burger úgymond vázát adja egy teljesen hagyományos buci, amilyet bárhol eszik az ember (persze nem a mekis/budibüfés vonalon), ebben van saláta, csemegeuborka, paradicsom, hamburgerszósz, maga a Beyond Meat pogácsa, és persze cheddar sajt, ami szintén nem igazi.

 

Meki, csak közben megmenti a Földet

 

Budapesten a Vegan Love és a Magic Burger éttermekben fogyasztató a Beyond Meat, Szegeden pedig a két helyszínnel is rendelkező Vegazzo Vegan Bistro jelentette be még szeptember elején, hogy a városban egyedül náluk kapható lesz majd, méghozzá 2490 forintért (a budapesti 2990 forint). Mi a Vitéz utcai üzletben haraptunk bele az emberiség fatálcán tálalt jövőjébe, egyelőre ugyanis úgy tűnik, hogy a Beyond túl szép, hogy igaz legyen, de mégis igaz.

A kóstolást hárman végeztük, két húsevő és egy vegetáriánus, de megkérdeztük a kedves pultos lányt is, hogy mit szól hozzá. Azt mondja, nagyon ízletesnek tartja, majd tovább böngészi az Indexet keresve a választ arra a kérdésemre, hogy pontosan miből is van, amit enni fogunk. De kinek készül a Beyond? Bár eddig főként a vega vagy vegán éttermekbe robbant be (bár az USA-ban boltban is kapható), célközönsége nem csak a húst nem fogyasztók tábora. Aki szeretne tudatosan élni és egy élhető Földet hagyni unokáira, az is kedvére falhat be néha egy ilyen burgert. De persze ott vannak a vegák és a vegánok, akiket most két csoportra bontunk. Vannak ugyanis olyanok, akik azért nem esznek húst, mert egyenesen undorodnak tőle, és rá sem akarnak gondolni, akadnak azonban bőségesen olyanok is, akik egyszerűen nem tartják etikusnak az állatok leölését arra a célra, hogy mi jól lakjunk minden nap háromszor, a hús ízét magát azonban szeretik. Utóbbi csoport úgy élvezheti ezentúl az igazi burgerélményt, hogy annak egy állat sem kell, hogy kárát lássa.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

„Szar. Mesterséges, mű íze van, ehhez képest viszont túl nagy a pogácsa, minden más jónak elnyomja az ízét. Vicces módon érne fele ennyit sokkal kisebb pogácsával, de így nem” – foglalja össze véleményét kollégánk. Nekünk kettőnknek azonban bejött dolog. Bár elsőre valami kellemetlen keserű érzés öntötte el a számat, ez viszonylag hamar elmúlt. Az biztos, hogy barátkozni kell vele, de a másodiknak már úgy állnék neki, hogy az elejétől finom. Igencsak meglepve tapasztaltuk azt is, hogy néhány harapásnak erősen olyan íze volt, mintha egy McDonald’s hamburgert fogyasztanánk, ezt azonban a lehető legjobb értelemben kell venni. Vegetáriánus kollégánknak az elsőtől az utolsó falatig ízlett.

A Beyond Meat alapítója, Ethan Brown azt mondja, jelenleg úgy 70%-ban sikerült elérniük azt, hogy már össze lehessen keverni a burgerüket egy igazival, és ez teljesen érződik is. Innen két dolgot lehet levonni következtetésként: egyrészt baromi nagy munkával létrehozták ezt a lenyűgöző dolgot, másrészt azért még van hová fejlődni. De mint tudjuk, semmi sem volt tökéletes a legelején, a Beyond Meat viszont előbb vagy utóbb az lesz.

 

Nyitókép: Szűcs Dániel / Szegeder