Mi lenne, ha a földönkívüliek miatt kéne otthon maradnunk? – közösségi-játék-film készítésére invitál a szegedi ATMO

Hétfőn indult útjára egy közösségi játékfilm, pontosabban közösségi-játék-film, ahogyan meghatározzák az alcímben, mivel legalább annyira játékra és közösségépítésére invitálnak, mint amennyire a filmezés központi eleme az ATMO című projektnek.

Az ATMO csapata egy aluról szerveződő, önkéntes fiatalokból álló közösség, melynek célja, hogy a filmezés segítségével alakítsák át a hétköznapi valóságunkat egy izgalmas sci-fi-vé. Az ATMO különlegessége, hogy a végcél egy játékfilm, egy sci-fi létrehozása, amit többfordulós folyamatban, erős, majdhogynem szerepjátékos karakterépítéssel, a résztvevők intenzív támogatásával, folyamatos egymásra hatással, és egy központi történetszállal igyekeznek mederben tartani a szervezők.

„Unásig hangoztatott tény, hogy most valami nagy közös élményt élünk át társadalmilag, ennek szeretnénk egy játékfilmes lenyomatát képezni, sok felesleges szál lehántásával tanulni belőle, jobban a lényegére, a fő üzenetére koncentrálni” – vallja Erlauer Balázs, a projekt ötletgazdája.

Az ATMO ugyanis nem rugaszkodik el teljesen a valóságunktól, sőt, ki is használja a közös tapasztalatokat, azokat más alapra helyezve képez meg egy alternatív történeti síkot. Ebben a világban a maszk viselése a légköri szennyezettség miatt már régóta ajánlatos, az otthon maradás pedig a nemrégiben felbukkanó gáz-szerű, tudattal rendelkező entitás, a numborg faj fulladást okozó támadásai miatt javallott.

ATMO – Csatlakozz!

Transzformáljuk át együtt a valóságunkat, csatlakozz te is, és játssz, építs karaktert, filmezz! http://atmo.elephantstudio.hu

A film síkja tehát jelentős párhuzamokat mutat vírus-dúlta valóságunkkal. A szervezők reményei szerint így a sokunknak frusztráló helyzeteket játékosabban tudjuk felfogni, fantáziadúsabb indokokat képezünk meg félelmeink vagy épp a korlátozó intézkedések okaiként, és egy közös történet megalkotása által egymással is kapcsolatot teremtünk.

A szervezők egyaránt várnak profi és amatőr filmes alkotókat, előbbiek a rendelkezésre álló eszközökkel való játékos alkotás örömét élhetik meg, utóbbiak pedig a projekt honlapján található videoleckéken keresztül megtanulhatják hogyan hozzák ki a legtöbbet okostelefonjuk kamerájából.

A közös alkotás központi platformja az ATMO honlapja, ahol három-négy hónapon keresztül, kéthetente jelenik meg egy-egy novella a párhuzamos valóságban zajló eseményekről, a résztvevők ezekre tudnak reagálni saját készítésű, 1-2 perces jelenetekkel, amikből egy nélkülözhetetlen etűdöt el is készítenek a szervezők a következő heti novella elé.

ATMO közösségi-játék-film Teaser

Mi lenne, ha a földönkívüliek miatt kéne otthon maradnunk? http://atmo.elephantstudio.hu Az ATMO csapata egy aluról szerveződő önkéntes fiatalokból álló közö…

„Olyan módszert próbáltunk alkalmazni, ami ötletet is ad, de teret is enged, függően attól, hogy ki mennyire szereti a korlátokat, ezért a novellákhoz kapcsolódóan olyan feladatokat, jelenetötleteket dolgoztunk ki, amik előre mozdítják a cselekményt, ezeket egy random generátor osztja ki a résztvevőknek. De még ezek is csak ajánlások, ha valaki úgy érzi, hogy teljesen szabadon kapcsolódna alternatív világunkhoz, annak kifejezetten örülünk, hiszen lehet épp az ő ötlete, meglátása fogja egészen más irányba mozdítani a történetet” – biztat alkotásra a projekt szervezője.

Szabadság valóban van: mindenki akkor csatlakozik és tart szünetet, amikor akar, nem kell minden novellára reagálni, és a közepénél is be lehet szállni, de utólag is elkészíthető valamelyik visszamenőleges részhez tartozó jelenet. A késve küldött alkotások a következő rész előtti videóba ugyan nem kerülnek bele, viszont az egy-két éven belül elkészülő végleges, egész estés filmbe jó eséllyel.

Akinek tehát régi vágya, hogy filmet forgasson, de eddig nem volt kivel, vagy aki már forgatott is, de most a korlátozások miatt nincs kivel, annak az ATMO egy remek lehetőség lehet a közös alkotásra, vagy akár egy szerepjátékos kalandra. A kezdeményezés Facebook-oldala itt, az Instagram-oldala pedig itt található.