Megvonná az állami és önkormányzati hivataloktól az ingyenes parkolást Szegeden a Momentum

Mihálik Edvin zöld tanácsnok ma a Rákóczi téren a Kormányhivatal előtt tartott sajtótájékoztatót. Javaslatuk szerint vissza kellene vonni az állami és önkormányzati hivataloktól a fizetős parkolóövezetben történő ingyenes parkolás lehetőségét.

A tanácsnok elmondása szerint jelenleg több mint 400 olyan fizetőövezetben lévő parkoló van Szegeden, amit az állami intézmények megváltás vagy ellenszolgáltatás nélkül, ingyenesen használhatnak, és kizárólag az intézmények parkolási engedélyeivel vehetőek igénybe.

A Momentum javaslata szerint a jövőben a bíróság, a rendőrség, a kormányhivatal és az államkincstár autóinak is fizetnie kellene majd a parkolóövezetben történő parkolásért, de az önkormányzati és országgyűlési képviselők sem parkolhatnának ingyen.

Ha a Közgyűlés elfogadja a Momentum javaslatát, akár húsz százalékkal is nőhet a fizetős parkolóhelyek száma Szegeden, mely jelenleg alig több mint kétezer, és mivel egy átlagos parkolóhely Szegeden 560 ezer forint bevételt jelent a városnak, négyszáz pakolóhely esetén ez az összeg több mint 200 millió forint bevétel évente.

Mihálik szerint ezt a plusz bevételt a közösségi közlekedés fejlesztésére, elektromos buszokra és a város zöldítésére kellene fordítania Szegednek. Ha a közgyűlés elfogadja a Momentum javaslatát, az októbertől lépne érvénybe.