Megújul a Tóth Péter-ház a Belvárosi híd lábánál

A napokban kordonozták körbe a Tóth Péter-házat, erről több szegedi oldalon is jelentek meg beszámolók. Ekkor még olyan hírek is voltak, hogy csak a járókelők védelme érdekében történt mindez, hiszen igencsak leromlott az állapota. Az tulajdonos egyházmegye viszont elmondta: hamarosan kiírják a közbeszerzést a felújításra.

Kukla Zsolt, a Szeged-Csanád Egyházmegye műszaki lebonyolítója a szeged.hu megkeresésére elmondta: folyamatban van a közbeszerzési pályázat előkészítése, a tervek szerint hamarosan ki is írhatják a pályázóknak. Ez azért jó hír, mivel egyszer már meg volt pályáztatva a felújítás 2019-ben, bár itt csupán műszaki ellenőri feladatok ellátására írták ki. Ez azért jelezte, hogy már történt előrelépés az ügyben, azonban akkor az eljárás eredménytelen lett, nem érkezett ugyanis forrás.

Most úgy tűnik lesz: ha minden a tervek szerint halad, akkor a felújítás három hónap múlva akár el is kezdődhet. A nyertes kivitelező feladata a teljes épület komplett felújítása lesz, a 2500 négyzetméternyi belső terület is megújul. Mindent az eredeti állapotában terveznek visszaállítani, többek között a  homlokzati díszeket, a szobrokat és a kovácsoltvas elemeket. A tervek szerint 2 évig tartanak majd a munkálatok Kukla Zsolt elmondása alapján. Az épület egyébként 2016-ban került az egyházmegye tulajdonába, már 2018-ban lehetett hallani arról, hogy a nagyon rossz állapotban lévő, patinás épületbe a felújítást követően a Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskola költözhet.

Ahogy az a szegedi emlékkereső oldalon olvasható, a Roosevelt tér 6. szám alatt található, eklektikus stílusú épület műemléki védettségű. Tervezői Jiraszek Nándor és Krausz Lipót voltak. 1881 decemberében Tóthék megvették a várostól a telket, majd 1883-ban fel is épült a palota. Tóth fizette a legtöbb adót, alapító tagja volt az iparkamarának, és a bankok részvényeseként szerepelt. Anna nevű lányát Aigner Károly későbbi főispán vette feleségül, az emelet egy részét a főispán reprezentatív lakása foglalta el. A ház később az Aigner családra szállt.

Lakhatási engedélye ugyan csak 1884 februárjától van az épületnek, de Bene J. E. úri divatüzlete már 1883 május közepén megnyílt. A cég végül csődbe jutott, így 1883 júniusában Alacs György 22 éve meglévő cukrászdáját ide helyezte át a mellette lévő Egresi-házból. Ma itt található a Palánk cukrászda. 1884 márciusában Strausz C. női kalap üzlete, áprilisban pedig Auslander Lipót kalap-és szűcsáru üzlete nyitott meg a cukrászda mellett.

A kapu fölött Hermész-fej, mellette pedig oroszlánfejek láthatóak. A világháború utáni nagy lakáshiány idején a nagy alapterületű polgári lakásokat több apróbb lakásra osztották föl. A 2000-es években a palota három lakását lakták, a földszinti üzletek azonban jobbára hasznosítás nélkül kallódtak: időszakosan Tourinform iroda és egy EU-s tájékoztatási pont működött bennük.

 

Nyitókép: A Tóth Péter-ház és a mögött bujkáló 5-ös villamos a 70-es években. Fotó: Kovács Mária gyűjteménye