Megszűnik a Hansági iskola

Szeptembertől bezárja kapuit a város legnívósabb vendéglátóipari szakközépiskolája – értesült nem hivatalos forrásból a Szegeder.

Információink szerint az iskola négy épületszárnyának kiürítése már folyamatban van, azt egyelőre azonban nem tudni, hogy mi lesz az intézmény helyén. A megszűnés részletei és annak oka egyelőre szintúgy ismeretlenek, bár gyanítható, hogy egyszerűen már nem volt gazdaságos kettő hasonló profilú iskola fenntartása a városban.

A bezárás sötét fellege már évek óta lebegett a fénykorában 400 diákkal rendelkező iskola felett, az intézmény ugyanis alapításától egészen sokáig, néhány évvel ezelőttig az államtól függetlenül, alapítványiként üzemelt. Egyesek szerint azonban ezt nem nézték jó szemmel odafenn, ezért ultimátumot adtak a Hanságinak: vagy beolvadnak a Szegedi Szakképzési Centrumba a konkurens Krúdy Gyula Szakközépiskola mellé (de attól kellő távolságra), vagy megvonják tőlük az állami támogatásokat. Mindez persze szóbeszéd, a felek erről ha akarnának se nyilatkozhatnának.

Hirdetés

A Hanságit még 1991-ben alapították „jeles vendéglátós szakemberek” azért, hogy „többirányú szakképesítéssel, idegen nyelv ismerettel rendelkező, a vendéglátás és idegenforgalom területén színvonalas és korszerű szaktudással bíró tanulókat” képezzenek. Az iskolának – melyben az államosításig tandíjat fizettek a diákok – az elmúlt években folyamatosan csökkent a tanulói létszáma, 2015-től például már nem volt olyan érettségire készülő évfolyam, ahol párhuzamosan több osztály lenne.

Arról, hogy valóban igaz-e a hír, és ha igen mi lesz a diákokkal és a tanárokkal, kerestük a Szegedi Szakképzési Centrumot és a Hansági Ferenc Oktatási Alapítványt is, cikkünk megjelenésig azonban nem kaptunk választ egyik helyről sem.

 

Nyitókép: Rapcsányi Ferenc, a Hansági egyik alapítója az iskola kapujában 2015-ben. Fotó: Török János / Délmagyarország