Megszűnhet a Rádió88

Bizonytalanná vált az 1990 óta működő Rádió88 jövője, ugyanis a Médiatanács még mindig nem döntött a rádió hamarosan lejáró frekvenciájának ügyében – számolt be az ügyről Média1 szakportál.

Augusztus 31-én jár le Magyarország legrégebb óta működő kereskedelmi rádiójának, a magyar kézben lévő Rádió88-nak a médiaszolgáltatási jogosultsága. A rádió 7 évvel ezelőtt pályázaton nyerte el a szegedi FM 95,4 MHz-et, ez vált most veszélyeztetetté. A jelenleg hatályban lévő médiatörvény persze elvileg adna lehetőséget a médiaszolgáltatási jogosultság meghosszabbítására abban az esetben, ha az erre irányuló kérelmét a médiaszolgáltató időben jelzi, és persze, ha a Médiatanács rábólint.

A Rádió88 természetesen kérelmezte is jogosultságának meghosszabbítását, melyre a törvény a Médiatanács jóváhagyásával 5 évet szavatolna, ám a grémium a médiatörvényben előírt határidő végéig sem elutasító, sem engedélyező jellegű döntést nem hozott. A Média1 szakértői szerint a Médiatanács így, a közigazgatási eljárási törvénnyel és a médiatörvénnyel is szembe menve hagyta figyelmen kívül a rádió beadványát.

Media1 informátorai szerint a Médiatanács már kétszer is tervezte, hogy napirendre tűzi a rádió médiaszolgáltatási jogosultságának ügyét, ám a tanács elnöke, Karas Mónika végül mindkét esetben levetette azt a napirendről, bizonytalanná téve így az adó jövőjét. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a testület augusztusban nyári szabadságra vonul.

Az ügy mögött többen is politikai döntést sejtenek, és a közelgő önkormányzati választással indokolják a Médiatanács döntését. Ezen feltevések szerint a “szegedi fordulat” elérése érdekében szántanák be a Rádió88-at, hogy októberre már csak NER kompatibilis rádiók maradjanak a városban.

Media1 megkereste a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsát is, akik arra a kérdésre, hogy mért nem született a törvény által előírt határidőre döntés a rádió ügyében, így válaszoltak: „a Médiatanács csak a meghozott döntéseiről adhat tájékoztatást. Ha a testület egy ügyben még nem döntött, vagyis az ügy folyamatban van, arról a jogszabályoknak megfelelően csak az ügyfél vagy érdekelt tájékozódhat”.

A Médiatanács így, a már jól ismert, de szofisztikált arroganciával hátrált ki a válaszadás mögül, s tulajdonképpen azzal indolkolta azt, hogy miért nem válaszolt arra, hogy miért sértette meg a törvényt, mivel megsértette azt.

 

Nyitókép: a rádió épülete Alsóvároson. Fotó: Google Maps