Megszűnhet a kijárási tilalom, de csak azoknak, akik már védettek

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a kormányinfón beszélt arról, hogy egy védettséget igazoló okiratot, egy plasztikkártyát kapnak majd azok, akik már igazoltan védettek a koronavírussal szemben.

Ha minden igaz, akkor itt nem csupán a beoltottakról lesz szó, hanem azokról is, akik nemrégiben estek át a koronavírus-fertőzésen. A kártya heteken belül elkészülhet. Gulyás szerint az orvostudomány sem jutott konszenzusra még afelől, hogy fél, háromnegyed vagy egy egész évig immunis az, aki már meggyógyult, és az is ismeretlen, hogy egy beoltott személy meddig védett.

„Az ő esetükben például majd az este 8 óra utáni kijárási korlátozások fenntartásának semmilyen ésszerű indoka nincs és nem is lesz” – fogalmazott a miniszter, hozzátéve, hogy igenis lesznek megkülönböztetések védettek és nem védettek között. Ugyanakkor erről hivatalos döntés még nem született.

A kormány várhatóan a jövő hét folyamán dönt a korlátozások fenntartásáról. Gulyás ugyanakkor kiemelte, hogy ha addig nem csökken jócskán a fertőzöttek száma, vagy gyorsul fel az oltások beadása, nincs értelme enyhíteni.