Megszületett az SZTE átnevezéséről szóló hallgatói szavazás eredménye

Ahogy arról írtunk, miután nem szavazták meg az eredeti napirendet, és ezáltal nem szavaztak az egyetem átnevezéséről, az SZTE EHÖK elnöke Összhallgatói szavazást írt ki annak érdekében, hogy széles körben is megismerhessék a hallgatók véleményét az üggyel kapcsolatban. A következő kérdésben nyilváníthattak véleményt a hallgatók:

„Egyetértek azzal, hogy 2022.02.01-től az egyetem neve Szent-Györgyi Tudományegyetem, Szegedre változzon.

  •  Igen, támogatom a névváltoztatást
  •  Nem támogatom a névváltoztatást”

Az digitális oktatásra való átállás előtti utolsó pillanatban sikerült kiírni a szavazás időpontját, így az sem segítette a szavazásra jogosultakat, hogy ennek fényében a szavazások helyszínével és időpontjával sok volt a macera, több módosításon és átszervezésen ment keresztül a dolog.

További érdekesség, hogy a szavazás első napján (november 9.) kelt közleményében az SZTE úgy fogalmaz, hogy „a Szegedi Tudományegyetem Dékáni Kollégiuma széleskörű egyetértéssel úgy döntött, hogy a Szegedi Tudományegyetem neve állandó jelzőt kap: Szent-Györgyi Albert Egyeteme. Az Általános Orvostudományi Kar felveszi Szent-Györgyi Albert nevét”, ezzel kvázi kihátrálva az egyetem nevével kapcsolatos vitából.

Tegnap az esti órákban hozta nyilvánosságra az EHÖK a szavazás nem hivatalos eredményeit. Azért nem hivatalos, mert a választás eredménye a közjegyzői hivatal által elkészített közhiteles okirat kiállításával válik jogerőssé. Ezek szerint a szavazáson 7361 fő vett fel szavazólapot és 7357 szavazólap került leadásra, ez a nappali tagozatos hallgatói létszám 44,33%-a.

  • Igen, támogatom a névváltoztatást: 1701 szavazat
  • Nem támogatom a névváltoztatást: 5604 szavazat
  • Érvénytelen szavazólapok: 52

A Libertas Veritas Virtus hallgatói csoportosulás is üdvözölte a magas részvételt. Szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményükben azt írták, hogy

„Az SZTE EHÖK által közzétett adatok szerint a névváltoztatásról szóló szavazáson 7357 hallgató vett részt, ez a szavazásra jogosultak 44,33%-a. A névváltoztatás kérdésében a hallgatók 76%-a nem értett egyet az egyetem nevének megváltoztatásával.

Ezek a számok különösen örömteliek annak fényében, hogy egyrészt a szavazás időpontjának kései nyilvánosságra hozása, másrészt a járványügyi intézkedések miatt összesen tíz karon alig 12 órával az urnanyitás előtt értesültek a hallgatók a szavazás részleteiről. (BTK, ÁJTK, JGYPK, TTIK, GYTK, MK, MGK, BBTK, FOK, ETSZK).

A szavazás előtt legtöbben 25% alatti részvételt prognosztizáltak, számos kritikus hang pedig arról beszélt, hogy a hallgatóknak nincs joga beleszólni ilyen döntésbe, a névváltoztatással szembeni ellenszenvet pedig csak egy hangoskodó kisebbség gerjeszti.

44%-os részvétel és 3/4-es eredmény mellett ezek a félelmek és kritikák cáfolatot nyertek. 

Bár a névváltoztatás konkrét kérdésről a dékáni kollégium az összhallgatói szavazás alatt, a voksoló hallgatók fölött átnyúlva megegyezett (mindezt demokratikus folyamatnak titulálva), az a nyilvánosság és az egyetem vezetése számára is világossá vált, hogy az egyetemi polgárság, a hallgatók nem fognak némák maradni az őket érintő ügyekben.

A VVL csoportnak továbbra is az a célja, hogy érvényesítse az egyetemi polgárok jogait, támogassa a demokratikus és autonóm működést, és valódi érdekképviseletre bírja a hallgatói önkormányzatokat.

Üdvözlettel,

VVL egyetemi polgári csoport”