Megszavazták: lezárják a rakpartot, betiltják az eldobható műanyagokat és a készpénzfizetést a fesztiválokon

Csütörtökön megszavazta a Városüzemeltetési, Fejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság, hogy júliustól lezárják a Huszár Mátyás rakpartot hétvégente a gépjárműforgalom elől.

Arról már több cikkben is írtunk, hogy lezárják a rakpartot a gyalogosok és a kerékpárosok számára hamarosan (itt a bejelentésről, itt pedig a lezárás részleteiről), illetve ezt a bejelentés előtt mi magunk is sürgettük, nagyon úgy tűnik, hogy nem hiába.

Most azonban mindez valósággá is válik, hiszen 7 igennel és 2 tartózkodással elfogadta a bizottság az előterjesztést. A lezárás értelmében július 1-től (az első hétvége július 4-5.) augusztus 31-ig minden hétvégén tilos lesz autóval (kivéve mentőautók, városnéző kisvonat, Ativizig, kukás- és rendőrautók) közlekedni a rakpart teljes hosszában.

Hirdetés

A lezárással együtt átment az is, hogy un. fesztiválutcává alakítják a rakpartot, azaz a Széchenyi tér összes fesztiválját és rendezvényét – kivéve a karácsonyi vásárt és a borfesztivált – áthelyezik ide. Ez lényegében semmi különb változással nem jár, ezen rendezvények ugyanis hétvégente vannak megtartva, tehát emiatt hétköznapokon továbbra sem kell majd nélkülözni a rakpartot. Továbbá betiltják az egyszer használatos műanyagok használatát is a rendezvényeken, fizetni pedig csak kártyával lehet majd.

Kivétel nélkül mind a négy rendeletet komoly kritika érte a lakosság felől, de azt meg kell jegyezni, hogy – legalábbis a lezárásnál – tesztidőszakról van szó. Ha beválik, marad, ha senki sem fog élni a lehetőséggel, nem marad. Mindenesetre nagyszerű látni, hogy az önkormányzat végre magához tért, és tesz is valamit azért, hogy valóban élhetőbb legyen a város, nem csak papíron és kampány-programpontokban.

 

Nyitókép: Szűcs Dániel / Szegeder