Megmutatjuk, milyen lesz a felújított Széchenyi tér

  • Régóta tervezi rendbe tenni a Széchenyi teret a város.
  • 2017 januárjában a kormány ígéretet tett arra, hogy oszt erre is pár milliárd forintot, nagyjából hármat.
  • Egy évvel később, idén januárban kiírták a tervpályázatot.
  • Ma eredményt hirdettek.
  • A győztes terveket pedig a Fontos Mérnök Stúdió hozta el.

 

Kis terek születnek a nagyon belül

 

Az egyik legszembetűnőbb változás, hogy a Takaréktár utca és a tér találkozásánál, a Vasalóház előtt egy új, kisebb tér jön létre. Itt korlátozva lesz az autós forgalom: a Gróf palota felől a Széchenyi tér elérhetetlen lesz, muszáj lesz balra élesen a Kisszínház felé kanyarodni. Terveztek ide egy ivókutat is, ami Anna-vizet ad majd.

Létesül egy dísztér a városháza és az önkormányzati hivatal előtt is, melynek része egy a régi város utcahálózatát ábrázoló, kőből készült bemutatótér lesz. Itt felülnézetből, térképszerűen látjuk majd a régi városközpontot úgy, hogy az épületek között, utcák gyanánt víz folyik.

 

Sokkal kevesebb autó

 

Szerepel a tervek között egy mélygarázs a Zsótér háznál, mely segítségével megszűnne a téren a felszíni parkolás.

Elzárják az autók elől a Károlyi utca és a Zsótér ház, illetve a főposta és a bíróság közötti szakaszt.

A tér északkeleti oldalán az autóforgalmat a villamossínekre terelik, ezzel több helyet létrehozva a zöldterületek számára.

 

Sokkal több zöldség

 

Az OTP bank és a Generali biztosító épülete előtt fasort telepítenek. A mai parkolók helyén pedig növénykazetták létesülnek.

 

Fűre lépni kötelező!

 

A teret alapvetően fogja meghatározni a zöldek kihangsúlyozása. Mindamellett, hogy növekszik a zöldterület és a zöldfelület is, eltűnnek a téren ma tapasztalható távolságok. Persze a valóságban nem lesz kisebb a tér, de gondoljunk bele. Például ha most a városházától szeretnénk a platánok alá menni, át kell verekednünk magunkat előbb az autóforgalmon, majd a parkoló autók közt kell átpréselnünk magunkat, hogy elérjük a hűsítő ligetet. Ez szerencsére megszűnik, hiszen az autók teljesen ki lesznek innen tiltva, sem parkolni, sem közlekedni nem fognak, csak a tér északkeleti és délnyugati élein. A kívánt távolságot kellemesen tudjuk megtenni úgy, hogy dudaszó helyett legfeljebb a madarak csiripelnek csak.

 

Nem lesznek békeidők

 

Szó volt arról, hogy a teret a 30-as évek stílusának megfelelően újítják fel, ez azonban csak félreértés volt: itt valójában a tér korai funkcióinak újragondolásáról van szó, nem pedig arról, hogy szép régiek lesznek-e a kandeláberek.

Fotók: Fontos Mérnök Stúdió