Megmenekültek a Kerek Perec híres pékmesterei

IMG_4947

Még két hete írtunk, hogy nyomuk veszett a Kárász utca és a Széchenyi tér sarkán található üzlet pékmester figuráinak. Nem túlzás azt mondani, hogy ezrek siratták őket, hiszen akkor még bizonytalan volt, hogy hová kerülnek.

 

Pár nappal ezelőtt azonban kaptunk egy fülest, miszerint megvan az új helyük, méghozzá a Petőfi Sándor sugárúti Burek Pékség kirakatában. Próbáltuk elérni az üzlet vezetését, hogy valóban igaz-e a hír, de nem reagáltak.

Hétfőn azonban már tényleg a helyükön voltak, úgyhogy

aki szeretné újra látni őket, annak irány a Petőfi Sándor sgt. 27.

IMG_4949
Fotók: Szűcs Dániel / Szegeder

És most, hogy megoldódott a gond, ismét had idézzem Pásty Júlia sorait:

„Az üzlet Kárász utcai kirakatában mesebeli péklegények szorgoskodnak egy asztalnál. Az első szorgoskodó komoran dagasztja a tésztát, haja bajusza ősz, öltözete fekete-fehér kockás nadrág, ugyanilyen mintázatú a nyakában lévő kendő a fehér köpeny fölött, fekete csizmája is lisztes lett a nagy munkában. A második nyújtja a tésztát, hasonmása az elsőnek, a harmadiknak barna haja van, aki kiszaggatja szaggatóval az elnyújtott tésztát, a negyedik, a feketehajú, mosolyogva tartja a szakajtóban a kész péksüteményt, kínálja, még a kendője is vidámabb, hisz’ piros-fehér kockás. Az ötödik már hanyatt fekszik: pihen a jóllakottságtól. A sarokban egy egér mosolyog egy ellopott sütivel. A legények fején fehér sapka. A kirakatban hever még egy óriás méretű kifli és egy perec.”