Megjelent a harmadik híd egy dokumentumban, a tervezésre már van forrás

Érdekes részekre bukkantunk a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. 2021. évi közbeszerzési tervében: két szegedi projekt is szerepel ugyanis. Egyrészt a harmadik híd kapcsán érdekes Szeged-Makó vasúti elővárosi közlekedés, másrészt a Lázár János által korábban említett Szeged-Szabadka tram-train rendszer. Vannak arra utaló jelek, hogy a déli Tisza-híd megvalósítása ezúttal tényleg komolyan megindult.

Nemrég ugyanis felröppent a hír, hogy Nemesi Pál Botka Lászlóval egyeztetett a városházán a harmadik hídról, Szeged és Csongrád-Csanád megye gazdasági fejlesztéseiről. A kormánybiztos elárulta, hogy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és az Innovációs és Technológiai Minisztérium kollégáival együtt dolgoznak a hídprojekten, de Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármesterrel is egyeztettek már. Mi egy régebbi cikkünkben 2027-re taksáltuk a híd elkészültét, majd ez után Nemesi 5-6 évet emlegetett egy online megrendezett szakmai napon. Tehát stimmelhet a dátum, feltéve, hogy nem lesz késés.

Az érdekes mindenesetre, hogy míg a tervezést uniós pénzből akarják elintézni, addig a híd kivitelezésénél ugyanez kétséges. Pont Nemesiék beszéltek arról, hogy két ütemben épülne, először a közúti része. Önmagában viszont a közúti rész nem támogatható felzárkóztatási forrásokból, csak a közúti-vasúti híd, éppen ezért döntött a város vegyes hídról annak idején. Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester is megerősítette korábban, nincs tudomása arról, hogy lehívhatunk majd pénzeket. Felmerül a kérdés, ha a tervezés eljut a végére, milyen forrásból épülhet majd meg a létesítmény, illetve a kivitelezés vajon el is indul a tervezési folyamat végén?

Megkérdeztük a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztőt, akik arról biztosítottak, hogy a tervezésre van elkülönített forrás, így az biztosan lezajlik: A Szeged – Makó vasúti elővárosi közlekedés fejlesztésének előkészítéséhez a forrás az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program éves fejlesztési keretének megállapításáról szóló 1247/2016. (V. 18.) Kormányhatározat alapján biztosított. Ismertették továbbá, hogy az előkészítési folyamat első ütemét már megkezdték, a megvalósíthatósági tanulmány és költség-haszon elemzés elkészítésével. Erről mi is beszámoltunk, míg Nemesi szerint március végére, a NIF szerint nyárra elkészül. Nos, az ördög a részletekben rejlik: a bírálati verziók elkészítése tervezetten 2021. április, a végleges változat elkészítésére előreláthatólag 2021. május végén kerülhet sor.

Az utána következő második ütem a konkrétabb tervek elkészítéséről szól, illetve az engedélyek  megszerzésére és a kivitelezési közbeszerzési eljárás lefolytatására irányuló tenderdokumentáció összeállítására. Ennek pontos műszaki tartalma azonban az első ütem, tehát végleges megvalósíthatósági tanulmány és költség-haszon elemzés függvénye. A fentiekhez ki kell választani a tervezőt, ennek a nyílt ajánlati felhívása tervezetten 2021. IV. negyedévében esedékes. Itt is van már pénz, az előzőleg említett, valamint a kiemelt társadalmi igényeken alapuló közútfejlesztések finanszírozásáról szóló 1974/2020. (XII. 22.) Kormányhatározat alapján. Sajnos az nem tudható, hogy a kivitelezésre milyen források állnak majd rendelkezésre, de az nem is a NIF hatásköre.

A közbeszerzési tervben a két szegedi projekt, az utóbbi takarja a harmadik hidat. Fotó: NIF Zrt.

A Szeged-Makó vasúti elővárosi közlekedési projekt célja kettős, vasúti tekintetben a korábban lerombolt vasúti híd újjáépítése – ezzel az Újszeged–Makó–Mezőhegyes vasútvonal csatlakoztatása Szeged vasútállomáshoz; közúti tekintetben pedig a szegedi nagykörút nyomvonalának bezárása, ezáltal megnyitva a lehetőséget Szeged város délkeleti részének, valamint a hídhoz csatlakozó közlekedési  kapcsolatok, továbbá a szegedi intermodális csomópont fejlesztése, a belváros forgalomcsillapítása előtt – emlékeztettek. Azaz látható, hogy a tervezés során a vasúti részt is beleveszik.

A hídon túl Lázár János bejelentette januárban az átadó ceremónián, hogy a tram-train 2024-re Hódmezővásárhely után Szabadkára is eljuthat. Ezért a magyar és a szerb kormány megállapodott abban, hogy első lépésként 2022-re helyreállítja a vasúti közlekedést a két város között. Erre is rákérdeztünk, a NIF tervei szerint a Szeged-Szabadka tervezési projekt nyílt közbeszerzési kiírása – tehát a tervezés második üteme a hídhoz hasonlóan – 2021. II. negyedévében esedékes, jelenleg a tanulmány, azaz az első ütem készül. Mint válaszukban írták, a nyertes tervezőnek 24 hónap áll majd rendelkezésre a munkához, tehát körülbelül leghamarabb 2024. második felében kezdhetik a kivitelezést.

A tervezés során esedékes a Szeged-Szabadka tram-train rendszer Magyarország területére eső kiépítéséhez szükséges engedélyezési tervek elkészítése, a Szeged-Hódmezővásárhely tram-train összeköthetőségének vizsgálatát követően a korábban készült két lehetséges nyomvonal közül választanak majd. Valamint a nagyvasúti pálya, biztosítóberendezés és a városi rész tervdokumentációk készítése és a hozzájuk kapcsolódó építési engedélyek megszerzése is feladat. Továbbá Szeged Megyei Jogú Város helyi építési szabályzatát módosító megalapozó terveket kell megalkotni.