Megbüntette a tankerület a makói tesitanárt, aki vasalódeszkán tanította úszni diákjait a távoktatás alatt

Gondolom sokak emlékezetében megmaradt a makói József Attila Gimnázium testnevelés tanára, aki márciusban, a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások elején, az iskolabezárások és a távoktatásra való átállás idején választott egyedi módszert a gyerekek úszásoktatásához.

Vezsenyi Lászlót – ahogy a nappalijában, egy vasalódeszkára hasalva gyakorlatokat mutat be – százezrek nézték meg a neten, és amellett, hogy kreativitásával és humorával némiképp oldotta a márciusi karantén hangulatát, az online oktatásra való átállás abszurditására is reflektált tanítás közben.

Vezsenyi a nedolgozzingyen.hu-nak adott interjújában elmondta, videójával az volt a célja, hogy felrázza azokat a diákjait, akik nem tudták elképzelni, hogy hogyan lehet neten tornát tanítani.

Vezsenyi az interjúban azt is elmondta, hogy a tankerület vezetője a videót meglátva azonnal annak eltávolítására szólította fel, majd ezt követően írásbeli megrovást kapott, azonnali hatállyal letiltották a tanításról és elvették az összes csoportját.

Hiába nem voltak már csoportjai, ennek ellenére a tanárt arra kötelezték, hogy minden egyes napra készítse el a csoportjainak (3-4 csoport) szánt aznapi tananyagot, gyakorlatsorokat, pontos utasításokkal, majd azokat küldje el a tankerületi vezetőnek és az iskola igazgatójának. Ezeket az anyagokat a gyerekek persze nem látják.

A tankerület vezetője azt is kiadta Vezsenyinek, hogy tanulmányozza a Nemzeti Pedagóguskar etikai kódexét és a nemzeti alaptantervet, és hogy ezekből majd az igazgatója kérdezze ki a tanárt, de ettől az igazgató elállt.

A tornatanárt nagyon letörték az események: „(…) őszinte leszek, nagyon elvesztettem a kedvemet. Tényleg nehéz beszélni róla, mennyire magam alatt voltam. Én pedagógus vagyok, azért maradtam a pályán, mert szeretem csinálni. Nyilván nem a pénzért” – fogalmazott a nedolgozzingyen.hu-nak.

Vezsenyi a KLIK vezetőjét is megkereste az ügyben, aki három hét után annyit válaszolt, hogy panaszával forduljon a tankerület vezetőjéhez, azaz ugyanahhoz az emberhez, aki ezeket az aránytalan büntetéseket kiszabta.

Vezsenyi ügye mellé végül a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének jogi szolgálata állt oda, és a szervezettől a Civil Kurázsi Díjat is megkapta, amit a PDSZ azoknak az oktatási dolgozóknak ítél oda, akik a legbátrabban állnak ki jogaikért. (via)

, ENT_QUOTES)?>" title_text="" order_type="social" title_text_color="#000000" title_text_font_size="22" title_text_font_famely="monospace" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="2" ]