Még nincs tömeges megbetegedés Magyarországon

Az idősotthonokban is kiemelten fontos az idősek védelme, 15 milliárd forintot különítettek el beszerzésre és 84-re nő azoknak a létfontosságú vállalatoknak a száma, amelyeknél a honvédelmi irányító törzs segíti a vállalatok vezetését. Továbbá fertőtlenítőt gyárt a MOL.

Az idősotthonokban is kiemelten fontos az idősek védelme – mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília kiemelte, az itt élők védelme is rendkívül fontos, ezért korábban már számos intézkedést hoztak, ilyen volt a látogatási tilalom bevezetése vagy a felvételi zárlat elrendelése. A legfrissebb adatok szerint 226 igazolt koronavírus-fertőzött van az országban, tízen elhunytak a betegség következtében.

Müller újságírói kérdésekre elmondta:

  • zárt térbe csak úgy kerülhet be a vírus, ha valaki kívülről behozza,
  • Magyarország területén jelenleg nincs tömeges megbetegedés, csak a csoportos megbetegedések száma növekszik,
  • előbb a Dél-pesti Centrumkórház, Kórányi Intézetet készítették elő az ellátásra, de már hétről hétre bővítik a kapacitásokat mindenféle egészségügyi intézményben az ország területén,
  • akinek légúti panasza van, az maradjon otthon, és telefonon hívja a háziorvosát,
  • ne hívják be a rendelőkbe azokat, akiknek légúti panaszaik vannak, ha megjelennek a rendelőben fontos, hogy az ellátásuk elkülönítve történjen,
  • a 65 év fölötti orvosok telefonon segítenek,
  • a legutolsó információ szerint 6 fő szorul intenzív kezelésre,
  • a laboratóriumi vizsgálatok a WHO ajánlásai szerint történnek: egy vizsgálat után jön a megerősíti vizsgálat, így kettő van. Ritkán és indokolt esetben van több vizsgálat.

Jó ütemben zajlik a konténerkórház építése Kiskunhalason, már a lélegeztetéshez szükséges eszközöket is beszerelték – mondta a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője. Lakatos Tibor ismertette: a kormány újabb 15 milliárd forintot különített el beszerzésre, így az operatív törzs utasítása alapján folytatódhat a védőeszközökkel történő ellátás.

Beszámolt arról is, hogy Budapesten, a Hungexpo területén 330 személyes ideiglenes kórházat alakítottak ki, amely bővíthető. Hangsúlyozta: ezeket az ideiglenes létesítményeket csak akkor fogják használni, ha a normál kórházi kapacitások nem lennének elegendők. A néhány településen a polgármesterek által elrendelt kijárási tilalmat ügyében majd törvényességi észrevételt tesz a kormány.

Lakatos elmondta, a karantént megszegők szabálysértést követnek el, velük szemben figyelmeztetést, helyszíni bírságot szabhat ki a rendőrség, vagy feljelentést tehet. Eddig két fő kapott figyelmeztetést, 26 fő kapott helyszíni bírságot, átlagban 30 ezer forint körüli összeget. 157-nél szabálysértési feljelentéssel éltek, a büntetések maximális összege 150 ezer forint. Az üzletek nyilvántartásának be nem tartása más, ott 500 forintos bírságot kaphatnak az azt megszegők.

Lakatos újságírói kérdésre elmondta, hatósági házi karantént azoknál rendelték el, akik olyan helyről érkeztek, ami veszélyeztette mások egészségét. Fertőző beteget még nem helyeztek el ilyen karanténban, ők mind kórházban vannak. Ez, tömegessé válik a megbetegedés változhat.

A lakosság ellátásának folyamatos biztosítása a legfontosabb szempont azon cégek kiválasztásánál, amelyeknél a honvédelmi irányító törzs teljesít szolgálatot – közölte a Honvédelmi Minisztérium miniszteri titkárságvezetője. Ruszin Romulusz elmondta: szerdától 71-ről 84-re nő azoknak a létfontosságú vállalatoknak a száma, amelyeknél a honvédelmi irányító törzs segíti a vállalatok vezetését.

A kiválasztott cégek az oxigén-előállításban, valamint az élelmiszerellátásban játszanak kulcsfontosságú szerepet – közölte. Emellett azt is elmondta, hogy a déli határ mellett az északi és nyugati határ mentén is kint van a honvédelem, és 15 nagyvárosban segítik a járőrök munkáját. (via MTI, Index)