Még nem tudják, hogyan, csak azt, miben működnének együtt

Ahogy megírtuk, hétfőn tíz ellenzéki város polgármestere kötött szövetséget azzal a céllal, hogy „Magyarország igazságos, szolidáris és szabad otthona legyen minden magyarnak”. A szegedma.hu rákérdezett, hogyan tervezik az együttműködést.

A portál arra volt kíváncsi, hogy milyen konkrétumokat, célokat tartalmaz az együttműködés. A szegedma.hu kérdéseire a mai napig hódmezővásárhelyi polgármester, Márki-Zay Péter és Veres Pál, Miskolc első embere válaszolt.

Márki-Zay Péter válaszából kiderül, hogy „a Megyei Jogú Városok tisztújítása kapcsán osztották fel egymás között a feladatokat, amelyeket a szövetség többi tagjával is egyeztettek, és teljes egyetértéssel megszavaztak” – írja a portál. A polgármester az együttműködés hogyanjára bővebben nem tért ki, csupán annyit közölt, hogy annak részleteit később alakítják ki. Az sem derült ki, hogy milyen hivatalos formát képzelnek el az együttműködésnek, viszont bíznak a hatékonyabb érdekképviselet, és barátibb együttműködés kialakításában a fideszes városokkal.

Fotó: Botka László / Facebook

Az ügyekkel kapcsolatban már pontosabban fogalmaztak. Az információk szerint közösen szeretnének fellépni a „hazai és uniós források biztosítása, a kormány által ígért Modern Városok Program források sürgetése, városaink polgárainak védelme a visszaélésekkel és az önkormányzatiság csorbítása ellen, gazdaságfejlesztés, szabad sajtó, információbiztonság, jogi tanácsadás, stb.”

„A tíz város együttműködésének nincs külön vezetője, ugyanakkor Péterffy Attila pécsi polgármestert jelöltük a Megyei Jogú Városok Szövetségének társelnökének, akit a 23 polgármester el is fogadott” – írtja válaszában Márki-Zay Péter.

A szegedma.hu megkérdezte azt is, hogy csatlakozhatnak-e más településvezetők a szövetséghez. A válasz szerint a 23 megyei jogú város közül 10 ellenzéki polgármester együttműködéséről van szó, ebben a formában tehát teljes az együttműködés. „Amennyiben persze újabb megyei jogú városok választanak ellenzéki polgármestert vagy a fideszes polgármesterek közül valaki csatlakozik az ellenzékhez, természetesen mi nyitottak vagyunk” – írja Hódmezővásárhely polgármestere.

Miskolc polgármestere, Veres Pál ennél kevesebb konkrétumot fogalmazott meg válaszában. Elmondása szerint az együttműködés kifejezetten szakmai alapokon nyugszik, egyeztetni kívánják a jó gyakorlatokat, közösen szeretnének megnyilvánulni és állást foglalni szakmai kérdésekben.

„Fontosnak tartjuk, hogy a városok, települések, függetlenül attól, hogy kormánypárti vagy ellenzéki vezetésűek, azonos lehetőségekkel, azonos esélyekkel élhessenek minden értelemben, jelentős önrendelkezési jogokkal bírjanak és egyenlően méressenek meg a közös forrásaink elosztásánál” – közölte Veres Pál. A polgármester hozzátette azt is, hogy a Megyei Jogú Városok Szövetségének választmányában két taggal is képviselteti magát a szövetség. Péterffy Attila, Pécs polgármestere társelnökként, Veres Pál, Miskolc polgármestere pedig a Humánszolgáltatási Bizottság elnökeként van jelen.

, ENT_QUOTES)?>" title_text="" order_type="social" title_text_color="#000000" title_text_font_size="22" title_text_font_famely="monospace" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="2" ]