Mától leszállítják a buszról meg a vonatról azt, akin nincsen maszk

Szeptember 15-től kizárhatóak az utazásból azok az utasok, akik nem hordanak az orrukat és szájukat eltakaró maszkot, kendőt vagy sálat a MÁV-START és a Volánbusz járatain – írják közös közleményükben.

A koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében a közösségi közlekedési eszközökön, így a vonatokon és buszokon is kötelező a száj- és az orr eltakarása. Mindkét közlekedési társaság arra kéri utasait, hogy tartsák be a közegészségügyi előírásokat, lázzal vagy meghűléses tünetekkel járó betegség esetén ne vegyék igénybe a közösségi közlekedési eszközöket. Szeptember 15-től szigorúbb intézkedésekkel védik szabálykövető utasaik és munkavállalóik egészségét.

A MÁV-START keddtől fokozottan ellenőrzi a vonatokat a Készenléti Rendőrséggel, a polgárőrséggel és a vagyonőrökkel együttműködve. Az új vállalati szabályozás szerint, aki a felszólítás ellenére sem takarja el az orrát, száját, az utazásból való kizárást kockáztatja, a szabálytalanul utazót ugyanis leszállítják a vonatról.

A Volánbusznál is fontos változás lép életbe: az autóbusz-vezetők kötelesek megtagadni a felszállást, ha az utas nem tartja be a maszkviseléssel kapcsolatos előírásokat, és a kötelezettségnek egyszeri felszólításra sem tesz eleget. Utazás közben a jegy- és bérletellenőrök ellenőrzik az előírás betartását, és egyszeri, eredménytelen felszólítás után, lakott területen megállva kizárják az utazásból az érintetteket.

Tegnap írtuk, hogy Szegeden is szigorodik a helyzet. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője, Makrai László a Szeged Televízió híradójában nem rég beszélt arról, hogy a héten már életbe léptek azok a szabályok, melyek alapján az az utas, amelyik nem tesz eleget a maszkhasználati követelményeknek, kizárható a szolgáltatás igénybevételéből.

Az ilyen esetekben az ellenőr rendőrt is bevonhat az intézkedésbe, az egyenruhás pedig a következő megállók valamelyikénél szabálysértési eljárás alá vonhatja az utast, ami akár 50 ezer forintos büntetéssel is járhat. Az SZKT az üzletszabályzatát is kész módosítani, ha szükség van rá, így idővel az ellenőrök is oszthatnának helyszíni bírságot.