Mától hivatalosan is futható a Vértó új futópályája

Hivatalosan ma került sor a Vértó új futópályájának átadására. A kormányzati és önkormányzati beruházást Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester, Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, valamint Kozma József, Szeged 8. számú egyéni választókerületének önkormányzati képviselője adta át.

A futókör egy összesen 450 millió forintos állami sportcsomag része, melyben 10 városban és 2 fővárosi kerületben épülnek futókörök országszerte. „Egy létező lakossági igényre sikerült ezzel a beruházással egy jobb megoldást találni” – mondta Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester a futópálya mai átadóján.

A 100 millió forintosra tervezett, de közel 110 millió forintosra sikerült beruházást 65 millió forint önkormányzati önrészből, és további 45 millió forint kormányzati támogatásból valósították meg. Az átadott futópályának világítása még nincs, az a későbbiekben, a Zöld Város projektben fog megvalósulni, hogy éjszaka is használható legyen a terület. Tehát a vértói Zöld Város projekt is folytatódni fog a következő évben, a 650 millió forintos projekt most a közbeszerzési eljárás szakaszában tart. Az összeg nagyobb részét az építési beruházás fogja képezni, melynek keretében tovább fogják bővíteni a környék szolgáltatásait. 

Révész Máriusz stílusosan sportemberhez illő öltözetben érkezett az átadásra. A helyszínre kivezényelt második osztályos gyerekeknek elmondta, hogy az ő feladata a kormányban az, hogy megteremtse a feltételeit annak, hogy az országban az emberek többet mozogjanak és egészségesen éljenek. Elmondta, hogy kutatások kimutatták, hogy ha egy ember heti két és fél órát mozog, akkor a várható élettartama 4,2 évvel növekszik. Majd egy kis számolásra hívta a gyerekeket.

Az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos beszédében kiemelte, hogy „ha ennyi embernek örömet szerez, ha ennyi embernek az egészségéhez hozzájárul ez a futópálya, akkor biztos, hogy mind a kormány, mind az önkormányzat ezt a döntés jól megfontolta.” Hozzátette, hogy „nincs ingyen ebéd, az önkormányzat azt is vállalta, hogy minden évben négy rendezvényt szervez a lakóknak a kormány által támogatott futókörökön.”

Fotó: Balogh Gergő / Szegeder

Révész köszönetet mondott a pályázatot lebonyolító Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetségének is, és kiemelte, hogy Szegeden nem volt semmi munkájuk, mert jól előkészített volt a nyomvonal és nagyszerűen folyt a munka.

Végül Kozma József önkormányzati képviselő szólt pár szót a lakók nevében. Elsősorban megköszönte a kormányzatnak, az önkormányzatnak illetve a kivitelezőnek, hogy elkészülhetett a futópálya. Elmondta, hogy ez a 110 millió forint néhány év alatt nagyon sok egészséges évvé válik. „Ez egy nagyon fontos dolog, itt a környéken egy kilométeres körben majdnem harmincezren laknak, ez a város egyik legsűrűbben lakott területe, ezzel együtt talán a város egyik legzöldebb területe is” – mondta.

A beszédeket követően átvágták a szalagot, és a második osztályos gyerekek megtették az első hivatalos köröket a pályán. Szeptember közepén mi is teszteltük a rekortánpályát, és lőttünk pár képet is.