Másfél évre kitiltották egy közösségi térből a szegedi LMBT-t, mert kiálltak a melegekért

Szegedi LMBT Közösségért Csoport városháza f karnok csaba dm

 

Politizálásra hivatkozva tiltotta ki a szegedi LMBT-szervezetet az állami fenntartású Új Nemzedék Központból a fenntartó még 2017 novemberében. Az ügy bíróságra került, ahol a civileknek adtak igazat, így másfél év jogi küzdelem után visszatérhetnek – írja a Mérce.

A Szegedi LMBT Közösségért Csoport beszámolói szerint a tiltást megelőzően jóban voltak az intézménnyel, azért is választották állandó találkozási helyükként a Mikszáth utcai épületet, aminek ajtajára még a „Biztonságos tér” feliratú matricát is kihelyezték, ezzel arra utalva, hogy az Új Nemzedék Központ egy biztonságos és diszkriminációmentes környezetet kíván biztosítani az LMBTQ-emberek számára.

 

Egy civil szervezet csak ne politizáljon

 

Ezért is érte váratlanul a szegedi szervezetet a hír, mely szerint a továbbiakban nem szervezhetnek programokat az épületben. Az indoklás az volt, hogy ezek a szervezetek a pártokhoz hasonlóan többek között politikai tevékenységet végeznek, ezért érvényes a hasonló bánásmód rájuk is.

„Sírva hívott fel minket a szegedi koordinátor, hogy ő ezzel nagyon nem ért egyet, de mostantól nem szervezhetünk több programot” – emlékezett vissza Kiss Anna és Tari Ákos, a Szegedi LMBT Közösségért Csoport két tagja.

5189b0d390504e1834d3b726b51d229d
Az Új Nemzedék Központ Mikszáth utcai bejárata. Fotó: Google Maps

Hiába próbáltak visszajutni lehetőség szerint konfliktus nélkül, nem jártak sikerrel, ezért kénytelenek voltak más utat keresni. A kitiltást követően látták, hogy még a „Biztonságos tér” matricát is lekaparták a Mikszáth utcai épületről.

A csoportot a bíróságon képviselő Háttér Társaság elmondta, hogy a Szegedi LMBT Közösségért Csoport valóban foglalkozott politikával, tehát politizált, de mindössze olyan szinten, amit megkövetel egy ilyen szervezet. Teljesen magától értetődő politizálás zajlott, úgymint „tüntetést szerveztek az azonos nemű párok házasságának népszerűsítését tiltó ásotthalmi rendelet ellen, meggyőzték az önkormányzatot, hogy a helyi esélyegyenlőségi programban a szexuális és nemi kisebbségek is szerepeljenek, valamint felszólaltak a civil szervezeteket érő támadások ellen” sorolta a Háttér Társaság.

 

Másfél évig tartott, mire visszaengedték őket

 

A szervezet 2018 februárjában vitte bíróság elé az ügyet, ahol az aktivisták saját magukat képviselték. Az Új Nemzedék Központ először eljáráson kívül akart megállapodni, de a szervezet szerint azt nem garantálták volna, hogy a továbbiakban nem lesznek-e újból visszaélések.

Júniusban az Egyenlő Bánásmód Hatóság kimondta, hogy az ÚNK megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, és a Szegedi LMBT Közösségért Csoporttal szemben a tagok szexuális irányultsága és politikai véleménye miatt közvetlen hátrányos megkülönböztetést valósított meg.

 

A hatóság

  • kiszabott 100 000 forint bírságot,
  • 17 275 forint eljárási költség megfizetésére kötelezte őket,
  • valamint megtiltotta a további jogsértéseket.

 

Még mindig zárva volt az ajtó

 

Itt azonban nem ért véget a történet, hiszen az ÚNK fellebbezett, és az ügy a Fővárosi Törvényszék elé került, ahol végül 2018 novemberében ismét igazat kaptak a szegediek, illetve az őket képviselő Háttér Társaságnak.

Az Új Nemzedék Központba azonban még ezek után sem engedték vissza a szervezetet, ezért a tagok petíciót írtak és tüntettek is a Mikszáth utcai épület előtt. Az ÚNK egészen mostanáig nem engedte vissza a szervezetet, március 13-án azonban arról tájékoztatta a Szegedi LMBT Közösségért Csoport követőit, hogy végre ismét nyitott ajtókkal várják őket.

„A kitartó küzdelemnek végül meglett az eredménye: másfél év „kihagyás” után újra összegyűlhettünk a szegedi közösségi térben, hogy megvitassuk a csoportunk aktuális ügyeit. Ezúton is szeretnénk megköszönni mindenkinek, aki közreműködött abban, hogy ezt a sikert elérjük!” – írja a szervezet szerdai közleményében.

 

Nyitókép: a Szegedi LMBT Közösségért Csoport tagjai a Széchenyi téren 2018. április 23-án egy rendezvényen. Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország