Már szerdán is elkezdődhet a nyitás

A korábban előrejelzettnél hamarabb, akár kedd éjfélig, legkésőbb a szerda délelőtti órákban elérhetjük a 2,5 millió beoltottat, amelyet a kormány a fokozatos nyitás első lépésének feltételéül szabott – írja a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Magyarország oltási rendje a terveknek megfelelően, Európában kiemelkedően teljesít. Az oltási folyamat az ünnepek alatt sem állt le, ennek köszönhetően várhatóan kedd éjfélig, legkésőbb a szerda délelőtti órákban elérjük a két és fél millió beoltottat. Pintér Sándor belügyminiszternek határozatban kell megállapítania, hogy megtörtént a 2,5 milliomodik oltás – közölte a KTK. Ezt követően a 144/2021-es kormányrendelet értelmében az alábbi intézkedések lépnek életbe:

  • A kijárási tilalom az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosul.
  • Az üzletek reggel 5 óra és este 9:30 között lehetnek nyitva.
  • Az üzletek, köztük a március 8. óta zárva tartó üzletek újfajta, négyzetméter alapú szabályok mentén ugyan, de nyitva lehetnek. Átlagosan 10 négyzetméterenként 1 vásárló lehet az üzletben az új szabályozás szerint.
  • A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, így kinyithatnak a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók.
  • A vendéglátó üzletek ugyanakkor továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben. Csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe a vendégek. A szállodák továbbra sem fogadhatnak vendégeket.

A pedagógusok oltását követően, ahogyan azt már bejelentették, az iskolák és óvodák április 19-én indulnak újra.

A kormány március 27-én hirdette ki azt a rendeletet, amely kizárólag az oltási program előremeneteléhez köti a járvány ellen hozott korlátozó intézkedések jövőjét. Ez egy új stratégia, a mögöttes logikát Orbán Viktor magyarázta el, amikor interjút adott az M1-nek: szerinte a korlátozások csak lassítani tudják a brit variánst, de megállítani nem. Szakértők szerint a 2,5 milliós határnak nagy jelentősége nincs a járványhelyzet javítása szempontjából, az ehhez a szinthez tartozó, kb. 25 százalékos átoltottsági arány ugyanis messze van még a nyájimmunitás kívánatos szintjétől, ami 70-80 százalék. Míg más vélemények szerint a koronavírus esetén, a mutálódás miatt akár 85-90 százalék is szükséges lehet.

Bár nemzetközi szinten a magyar átoltottsági adat szép teljesítmény, nem elég a vírus tartós visszaszorításához. Arról nem is beszélve, hogy a 2,5 milliós szám az a csak első oltást kapottak számát is jelzi, pedig több készítménynél is, a megfelelő védettséghez szükség van második oltásra. A második adagot is megkapottak száma a mai nappal 913 ezer fő környékén áll, ők bele vannak számolva a 2,5 millió oltottba, hiszen már az elsőt is megkapták. Ráadásul idehaza jelentős számban a kínai verzió volt alkalmazva, amiről terjednek olyan hírek, hogy kevésbé hatékony, akár harmadik adag is kellhet.

Korábban írtunk arról, hogy Boldogkői Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára szerint egyre jobban állunk átoltottság tekintetében, „ami hamarosan jótékony hatással lesz a ma még kedvezőtlen egészségügyi statisztikákra is.” Azonban a professzor Facebook-bejegyzésében jelezte, hogy két problémát kellene addig még megoldani:

  • „További türelmet kellene kérnünk és gyakorolnunk: ne nyissuk meg az iskolákat áprilisban. Már csak azért sem mert a gyermekeket még nem lehet oltani, a tanárok oltása pedig nem fog elegendő immunitást produkálni addigra. Továbbá, a brit variáns veszélyes a kicsikre, ráadásul, ők haza fogják vinni a vírust a családba.
  • Hamarosan el fogunk érkezni arra a pontra, hogy az oltásellenesség miatt nem nő tovább az átoltottság, és ezért nem tudunk megszabadulni a vírustól. Le kell törni az oltásellenességet! Hatásos motivációs rendszert kellene kidolgozni az oltakozási hajlandóság kialakítására, melynek fő eszközeként az oltásigazolványnak igen erős jogosítványokat kellene adni. A vírusszkeptikus és oltásellenes vezérekre pedig alkalmazni kellene a hatályos jogszabályokat. Úgy érzékelem, hogy az ellenzék is stratégiát váltott és nem agitál már túlságosan a keleti vakcinák ellen.”