Már a be nem kötött öveket is kiszúrja a Véda

Immáron több, mint három éve működnek Magyarországon a Véda Közúti Intelligens Kamerahálózat oszlopai, melyekkel elsősorban a gyorshajtókat szűrik ki, de induláskor olyan szuper funkciókat is beharangoztak hozzá, mint például a biztonsági öv nélkül vezetés felismerése. Csakhogy a Védák a mai napig erre nem voltak képesek.

Most derült fény rá, hogy ezentúl már a bekötött öv nélkül kocsizókat is észleli a rendszer, de – ellenben a gyorshajtással – ez esetben csak akkor kapunk büntetést, ha az illetékes rendőrkapitányságon lefolyt az eljárás.

Hirdetés

A rendőrség az üggyel kapcsolatban azt írta, hogy a biztonsági öv használatára vonatkozó szabályok megtartásának ellenőrzésére kifejlesztett funkciót jelenleg már élesben alkalmazza. Arra ugyanakkor nem tudtak választ adni, hogy a tesztelés alatt milyen sikerrel történt az esetek felismerése a rendszernek.

„A biztonsági öv használatának elmulasztásáról készülő képi dokumentáció nemcsak automatizált módon kerül kiértékelésre, hanem minden esetben az eljárás lefolytatására illetékes hatóság is értékeli, így a lefolytatott eljárásban a jogsértés ténye 100%-osan bizonyítható” – hangsúlyozta a rendőrség.

Az öv nem használata egyébként szabálysértésnek minősül, melyet 10-20 ezer forint között értékelnek a hatóságok, függően attól, hogy lakott területen kívül, belül vagy épp autópályán követjük el.

És bár sokan azért nem használnak övet, mert azt gondolják, hogy ezzel legfeljebb a saját életüket teszik kockára, fontos kihangsúlyozni, hogy egy esetleges baleset esetén  ha nem vagyunk bekötve, akkor előfordulhat, hogy olyan sérüléseket szenvedünk, melyek meggátolnak abban, hogy segíteni tudjunk a baleset többi résztvevőjén .

 

Nyitókép: illusztráció. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI