Magyarország legveszélyesebb útjaiból kettő is Szegedre vezet

Az Index összegyűjtötte a tíz legveszélyesebb halálutat az országban. A gyűjtésben két olyan főútvonal is szerepel, amely egyik végpontja Szeged városa, de – ha nem is a top tízben – egy harmadik is rajta van.

Azt nézték meg, mely úton hány baleset történt az 2013 és 2018 között, illetve ezekből mennyi volt halálos kimenetelű. Sztrádákat nem vettek figyelembe, hiszen ezek teljesen más kategóriába tartoznak ilyen szempontból.

 

A top 10

 

Az ország legveszélyesebb természetesen a sokat emlegetett halálút, azaz a Budapestet Szolnokon keresztül Debrecennel összekötő 4-es főút.

 

Ezt követi rögvest a Budapest és Győr közötti 1-es főút, majd a Budapest – Miskolc közti 3-as. Ezután már a Szeged és Hajdú-Bihar megye közt futó 47-es jön, az 5-ös főút pedig a hetedik. A teljes lista így fest:

  1. 4
  2. 1
  3. 3
  4. 47
  5. 8
  6. 6
  7. 5
  8. 7
  9. 51
  10. 86

 

Nagyon rossz a helyzet

 

Az Index azt is megvizsgálta, forgalomarányosan melyek a legrosszabbak. Erre azért volt szükség, mert egy forgalmas úton nyilván több baleset történik, hiszen több az autós, így azonban láthatjuk azt is, hogy hány baleset történt egymillió autóra vetítve.

Árokba csapódott személyautó a 75-ös főúton, Pacsa és Zalaszentmihály között 2019. február 15-én. Fotó: Varga György / MTI

Itt az az érdekesség jött ki, hogy bár az 5-ös és a 47-es még mindig benne van a top tízben, tehát 30-nál több baleset történt, a Szeged és Nagylak közt húzódó 43-as csak a kevésbé veszélyes kategóriába tartozik, tehát itt egymillió járműre mindössze tíz, vagy annál kevesebb incidens jut.

Amikor azt vizsgálták meg, ezeken az utakon hány halálos baleset volt, az 5-ös és a 47-es a 2-4 eset kategóriába esett. Ugyanakkor itt már felbukkan a Baja felé vezető 55-ös is, 1-2 esettel.

A rendőrség statisztikái szerint egyébként  a közúti balesetek egyik legfőbb okozója a gyorshajtás .

, ENT_QUOTES)?>" title_text="" order_type="social" title_text_color="#000000" title_text_font_size="22" title_text_font_famely="monospace" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="2" ]