Magyarország elkezdett fákat ültetni

Hétfőn jelentette be az Agrárminisztérium, hogy elindul az Országfásítási Program, aminek keretében az állami erdőgazdaságok saját területeiken több mint 550 hektár új erdőt telepítenek, kétmillió facsemete és közel 100 tonna makk felhasználásával.

Ez azért jó hír, mert az utóbbi időben jócskán megcsappant az erdősítés mértéke Magyarországon. A 444 a KSH adatai szerint azt írja, 2008 óta a hazai erdőterület nagysága csak 1,4 százalékkal nőtt, ráadásul 2017 és 2018 között még csökkent is 2000 hektárral. Plusz az erdeink legnagyobb részét a tájidegen akácosok teszik ki, úgyhogy valóban nem a legjobb a magyar erdőhelyzet.

Ez egyébként bár valóban jó kezdés, az 550 hektár nem mondható nagynak országos szinten. Összehasonlításként Szeged beépített területe megközelítőleg 55 négyzetkilométer, 550 hektár pedig mindössze 5,5.

Az is gondot okoz, hogy itthon nem azért telepítik általában az erdőket, hogy azok legyenek, és élhessenek benne állatok, termelődjön az oxigén stb, hanem hogy kivághassák majd azokat. Ezzel, az egyébként vágásosnak hívott üzemmóddal szemben az örökerdő (szálaló) üzemmódnál csak foltokban vágnak ki fákat. Erről tavasszal videót is készített a portál.

A mostani tervek szerint 86 településen lesznek ültetések. Nagy István agrárminiszter szerint a Vidékfejlesztési Program módosításában az erdőtelepítési támogatásokat 80-130 százalékkal növelték meg, ezekre a forrásokra magán földtulajdonosok és az önkormányzatok egyaránt pályázhatnak. Külön ajánlották azon területek fásítását, melyek korábban mondjuk militarista célokat szolgáltak, vagy épp egy elöregedett gyümölcsös foglalja a helyet.

Fotó: Földházi Árpád / kormany.hu

Magyarországon az egyetlen szénelnyelő ágazat az erdőgazdálkodás. A hazai erdők évente 4-5 millió tonna szén-dioxid egyenértéknek megfelelő üvegházhatású gázt kötnek meg, ami jelenleg az országos kibocsátás 7-8 százalékát ellensúlyozza. A faanyag energetikai célú hasznosítása további mintegy 5 millió tonna fosszilis eredetű szén-dioxid kibocsátását váltja ki. A becslések szerint az állami erdőgazdaságok által ültetett új erdők egy évtized múlva évente további mintegy 8000 tonna szén-dioxidot kötnek majd meg, így segítve, hogy tisztább legyen a levegő. (via MTI, 444)

 

Nyitókép: Földházi Árpád / kormany.hu