Magyar Narancs: alapítványhoz kerül a Szegedi Tudományegyetem

Néhány órával a Szegeder cikke után már a Magyar Narancs is arról ír, hogy alapítványi működésre állhat át a Szegedi Tudományegyetem (és a Debreceni Egyetem). A lap szerint Debrecenben ez már hónapokon belül megeshet, ott nyílt titokként kezelik.

A Narancs feltehetően nem a mi forrásunktól tájékozódott, értesüléseiket a Debreceni Egyetem több vezető beosztású oktatója is megerősítette. A lap egyik informátora arról számolt be, hogy az elmúlt napokban összehívták az egyetem dékáni tanácsát, ahol a rektor bejelentette, hogy „az intézmény alapítványi működésre áll át, az erről szóló konkrét tervek egy hónapon belül elkészülnek”.

Ez kísértetiesen egybecseng a Szegeder értesüléseivel: lapunk úgy tudja, hogy 2021. január 4-én Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja azzal a szóbeli tájékoztatással kezdte az évet a dékáni kollégiumon, hogy kezdeményezhetik az egyetem alapítványba történő átszervezését. Egyetemközeli forrásunk azt mondja, mind a kancellár, mind pedig Rovó László rektor támogatólag szólalt fel a kezdeményezés mellett.

Hirdetés

A Magyar Narancs forrása arról is beszámolt, hogy elképzelhető egy nagy orvostudományi egyetem létrehozása Magyarországon, mely keretein belül a debreceni, pécsi és szegedi orvosegyetemek mintegy kihelyezett telephelyként működnének tovább, a fővárosból írányítva. Erről mi is hallottunk már, és 2020 nyarán írtunk ír egy cikkünkben.

A lap azt írja, úgy tudják, a jövőben a Szegedi Tudományegyetemet is alapítvány fogja fenntartani.