Magyar Közlöny: 2,4 milliárdot kap a város új trolik vásárlására

2021-ig összesen 7 090 450 000 forintot kap Szeged városa a Modern Városok Program keretein belül a tömegközlekedés elektromos alapjaira fektetésének megvalósítására.

A támogatást két részletben folyósítja a kormány, 2020-ban 3 milliárd 694 milliót, a 2021-ben pedig 3 milliárd 395 milliót utalnak.

Ebből az összegből trolikra és hibrid elektromos trolibuszokra legfeljebb 2 milliárd 368 millió forintot fordíthatnak. Utóbbiakról még nincs információ, de azt már tudjuk, hogy a trolibuszok tenderét a Škoda Electric nyerte a 27 Tr típussal, melyből 5 (+3 opcionálisan) érkezik.

 

A nettó 3 585 050 euró, azaz átszámítva közel 1,18 milliárd forint értékű járműflotta megvásárlása akkor még feltételes módban szerepelt, hiszen a projekt finanszírozása a magyar kormány támogatásának megszerzésétől függött. A jelek szerint mostanra elhárult a pénzügyi akadály az üzlet megkötése elől, így Budapest után a jövőben Szegeden is feltűnhetnek majd a lengyel karosszériát cseh elektronikával házasító, modern trolibuszok – igaz, a Solaris stilizált S-betűje helyett ezúttal várhatóan Škoda logóval a homlokfalukon – írja a Magyarbusz [Info].

A típusból Budapesten is forgalomba áll 11 darab, az első még december elején érkezett meg a BKK-hoz. Várhatóan a szegedi példányok is nagyon hasonlóak lesznek, még színben is.

 

Image may contain: sky, cloud and outdoor
Fotó: Budapesti Közlekedési Központ

 

Image may contain: sky and outdoor
Fotó: Budapesti Közlekedési Központ

 

Image may contain: people sitting and indoor
Fotó: Budapesti Közlekedési Központ

 

Nyitókép: Budapesti Közlekedési Központ

 

Érdekel mi történik Szegeden, mik épülnek, vagy épp milyen kincsek tűnnek el az utcákról? Kövesd a Szegedert Facebookon és Instagramon.