Magyar Hírlap: Súlyos balesethez vezetett Botkáék nemtörődömsége

Egy leszakadó faág súlyos balesetet okozott Szeged belvárosában, a Hajnóczy utcában, amikor az Kollár Ferencre, egy idős helyi férfira zuhant. A városvezetés a fák ultrahangos vizsgálatának eredményéből már évek óta tudta, hogy a Hajnóczy utca japánakácai baleset- és életveszélyesek, mégsem tettek semmit a megelőzésért – írja a Magyar Hírlap.

A lap szerint a hetvenéves férfi eszméletét elvesztve elterült a járdán, agyrázkódást kapott, szerencséje mindössze az volt, hogy kalapot viselt, ami tompította az ütés erejét. Az orvosi látlelet szerint nem kizárható, hogy ez mentette meg az életét is, mivel a helyszíni szemle szerint a rázuhanó faág súlya az ötven kilogrammot is elérhette. A fogazata is megsérült, amelynek rendbehozatala szakértői vélemény szerint az egymillió forintot is elérheti, ruházata is tönkrement.

A baleset nyomán a rendőrség az ügyet hivatalból is vizsgálja, ám a balesetet szenvedő nyugdíjas gondatlanságból okozott súlyos testi sértés és közveszélyokozás miatt maga is feljelentésre készül. Mint a Magyar Hírlapnak elmondta, úgy három évvel ezelőtt készült egy jelentés a városban a századforduló környékén telepített fákról, melyből kiderül, hogy számos ezek közül korhadt belülről, ezért veszélyesek lehetnek. Ezt Kollár tudatta is a szegedi városházával, elmondása szerint azonban a város nem cselekedett.

A Hajnóczy utca fái. Fotó: Google Maps

„Szeged más részein a japán­akácokat már tíz évvel ezelőtt kivágták, mert azok már akkor is balesetveszélyesek voltak. Itt a Hajnóczy utcában másokat is ért már az enyémhez hasonló, szerencsére nem végzetes baleset, s a leszakadó faágak számos gépkocsiban is súlyos károkat okoztak” – mondta Kollár, aki szerint balesetéért személyesen Botka László a felelős, mivel hogy ő tudott a jelentésről, mégsem cselekedett. Kollár Ferenc ezért feljelentéssel tervez élni a városvezetők irányába, amint látleleteit megkapta.

Az ügyben kerestük az önkormányzatot, egyelőre nem válaszoltak.