Lezárult a szavazás, fél órával az urnazárás előtt kicsivel haladtuk meg részvételben az országos átlagot

Fél hétkor 42,17%-os részvételi aránnyal nagyjából fél százalékkal voltunk aktívabbak Csongrád megyében az idei európai parlamenti (EP-) választáson, mint az országos átlag. Országszerte magas volt a részvétel, minden eddigi rekordot megdöntött.

Országszerte fél órával az urnazárás előtt 41,74%-os részvételi arány volt, ez a legfrissebb adat, azóta este hétkor zárultak az urnák. Csongrád megyében a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai alapján 42,17% ment el voksolni, Szegeden azon belül 43,23% járult az urnákhoz a szavazásra jogosultak közül, 131 450-ből 56 826 ember ikszelt.

A szavazatszámláló bizottság tagjai kiürítik az urnát és megkezdik a szavazatok számlálását a szavazóhelyiség bezárása után a budapesti Narancs Óvodában kialakított szavazókörben az EP-választás napján, 2019. május 26-án. MTI/Mónus Márton

Országszerte egyébként az Index beszámolója szerint minden rekordot megdöntött a részvétel, az ugyanis a 2004-es EP-választáson történt: akkor a szavazásra jogosultak 38,5 százaléka vett részt. Hét órakor zárultak az urnák, ekkor megkezdődött a szavazatok feldolgozása, hivatalos eredményeket azonban csak 11 óra után tudhatunk meg, ugyanis Olaszországban akkor zárulnak az urnák és egy európai uniós szabály szerint addig nem lehet adatokat nyilvánosságra hozni, exit-poll felmérések természetesen már addig is lesznek.