Levideózták a hétfői tornádót, ahogyan a Tiszán táncol

Spoiler alert: nem tornádó volt. Tegnap az évtized vihara lepte meg a szegedieket, erről több ízben is beszámoltunk már.

Számos videó került fel az internetre még hétfőn, egyen azonban úgy tűnik, mintha valóban egy tornádó-szerű jelenség volna a Tiszán. A Belvárosi hídról rögzített amatőr felvételen tisztán látható, hogy valami a folyón mozog, és egy ponton kavarja a vizet.

Ez azonban nem tornádó volt, hanem egy un. gustnado, azaz egy nyírási instabilitás (kifutó frontok határán) hatására kialakuló ideiglenes örvény. A Szegedi Magaslégköri Megfigyelési Obszervatórium meteorológusa, Tóth Tamás a SzegedMa megkeresésére azt mondta, ő is látta a videofelvételt, de az alapján cáfolja, hogy a jelenség tornádó lett volna. Elmondása szerint vannak olyan jelenségek melyek távolról esetleg hasonlíthatnak egy tornádóhoz.

Hirdetés

Security Check Required

No Description

„Ilyen lehet egy portölcsér is, de jelen esetben ez biztosa nem lehet, mert vízfelszín felett alakult ki. Ha valami lehetett, akkor az egy tornádóhoz hasonló jelenség, aminek azért nem sok köze van a tornádóhoz, ezt úgy hívják, hogy szélroham keltette örvény, vagy angol kifejezéssel gustnado” – mondta Tóth.

Tornádó tehát nem volt, de a 112 km/h-s szél semmiségnek sem tudható be. Bár sokak szerint ilyen még nem történt Szegeden, legalábbis az elmúlt években, ez nem így van. 1993-ban 160 km/h-s széllökéseket is regisztráltak egy szupercella közben.