Legyen a július műanyagmentes!

Hétfőn vette kezdetét az idei műanyagmentes július. A nyolc éve indult, és évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő esemény nem titok, a mindennapjainkat uraló mértéktelen műanyagfelhasználásra, és annak fenntarthatatlanságára hivatott felhívni a figyelmet. A kezdeményezést 170 ország futtatja párhuzamosan.

Az esemény célja, hogy az ember úgy töltse el a júliust, hogy ez idő alatt nem vásárol semmit, ami egyszer használatos műanyagból készült. Le kell tehát mondani a műanyag evőeszközökről és a szívószálakról is, olyan esetekre is felkészülve, mint a vásárlás, melyhez így már saját táska szükséges. 

Az esemény csak egy kicsit menőbb, mint a No-shave november, és társadalmi üzenete is csak egy hajszállal fontosabb, arról már nem is beszélve, hogy a környezettudatos életmód a hónap végezte után is jól áll, nem úgy mint nekem a szakáll. De nem a hipszterkedés a lényeg. A cél a tudatosság és egy olyan életrend kialakítása, mely a kényelmet és a közönyt feladva a fenntarthatóságra helyezi a hangsúlyt.

Évente több mint 300 tonna műanyagot termelünk, s ennek legalább a fele egyszer használatos műanyag. Hazánkban a műanyag hulladéknak csak elenyésző része kerül újrahasznosításra, a többi elégetve energia, vagy mikroműanyag képében él tovább. Egy kis odafigyeléssel talán még változtathatunk ezen, tegyünk együtt azért, hogy ne legyen késő.

 

Nyitókép: Plastic Free July