Leállítaná a teljes szegedi tömegközlekedést Szabó Bálint

Szabó a Mindenki Szegedért Mozgalom Facebook-oldalán beszélt a szegedi tömegközlekedésben eszközölni kívánt további szigorításokról, az önkormányzati és hivatali dolgozók távmunkájáról, illetve az összes szegedi óvoda és bölcsőde azonnali bezárásáról.

A Mindenki Szegedért Mozgalom Facebook-oldal egy eseményt is létrehozott a teljes szegedi tömegközlekedés leállításával kapcsolatban, mely reggel tíz óra óta “Éppen zajlik”. A leírás szerint a koronavírus-járvány miatt kialakult vészhelyzetre tekintettel azonnali hatállyal kezdeményezik a teljes szegedi tömegközlekedés határozatlan időre történő leállítását.

Indoklásuk szerint erre azért lenne szükség, mert:

  • Ha csak egy fertőzött megfordul bármelyik tömegközlekedési eszközön, akkor az egész járművön utazók ki vannak téve a megfertőződés veszélyének,
  • A szűrések hiányából kifolyólag egyikünk sem lehet 100 százalékosan biztos abban, hogy fertőzött-e vagy sem,
  • A tömegközlekedés további fenntartása napi szinten rengeteg pénzébe kerül a szegedieknek. Ezt az összeget sokkal inkább a megelőzésre és a vírus elleni küzdelemre kell fordítani.

Az önkormányzat vasárnap hozott intézkedéseket a tömegközlekedésre vonatkozóan is. Ezek szerint március 18-tól átállnak a nyári menetrendre és megszüntetik az éjszakai járatokat. A Volánnak és az Szegedi Közlekedési Társaságnak már kiadták, hogy készüljenek fel a változtatásra, és készítsék el az új online és offline menetrendi tájékoztatókat.

Ezen felül az SZKT csütörtöki közleményében tájékoztatott, hogy visszavonásig felfüggesztésre kerül a járművezetői jegyértékesítés, valamint a kötelező első ajtós felszállás. Azt is írták, hogy a közösségi közlekedés biztonságos fenntartása érdekében fokozottan figyelnek a járművek tisztaságára, azok napi rendszeres fertőtlenítésére. A Volánbusz is hasonlóképpen jár el. Az SZKT azt is kéri, hogy a járművezetőtől mindenki tartsa meg a minimum 1 méter távolságot.