Lázár János 57 millióért venne újabb földet a batidai vadászkastélynál

Az Átlátszó fedezte fel, hogy földet venne Lázár János 57 millió forintért, közvetlenül a részben már tulajdonában álló batidai vadászkastély mellett egy nemrég kifüggesztett földvásárlási hirdetmény szerint. Az eladó gyermekeinek – áfacsalás miatt hírhedtté vált – cégével már üzletelt a korábban a Lázár vezette hódmezővásárhelyi önkormányzat, de a szálak egészen Portik Tamásig vezetnek.

A telekügyletre egyik olvasójuk hívta fel az Átlátszó figyelmét. A fideszes politikus a vásárláshoz a Takarékbank Zrt.-től kérne kölcsön 45,8 millió forintot, ami a vételár 90 százaléka. A vásárlással a vadászház körüli egyik, 22,9 hektáros és 670,43 aranykorona értékű területet készül megvenni, amelyek többsége a Lázár-család kezébe kerül ezáltal.

Lázár János 2020-as vagyonnyilatkozata szerint a fideszes képviselő 40 millió forinttal tartozik magánszemélyeknek, 12 millió forint készpénze volt és 22,92 százalékban tulajdonosa a batidai vadászkastélyt építő vállalkozásnak. Emellett 2,6 millió forintot kap képviselőként és kormánybiztosként, illetve 10 milliót eseti kifizetésként – föld- és ingatlanbérletei, valamint az azokra kapott támogatásokra – írja az Átlátszó.

A lap érdeklődésére Gobl Vilmos, Lázár János sajtósa árulta el, hogy a területen gazdálkodni akar a képviselő. „Nyolcadik generációs agrár családban él, először növénytermesztéssel, később állattenyésztéssel akar foglalkozni” – foglamazott. Gobl hangsúlyozta, a vadászházat abba az irányba nem lehet bővíteni, a terület ugyanis termőföld. Hozzátette, a többi földterületen hamarosan lejárnak a bérleti szerződések, Lázár János azokon is gazdálkodni fog.

Az Átlátszó a batidai vadászkastélyról 2016-ban írt először. Ebben a cikkükben bemutatták, hogy a Lázár János részvételével működő vadásztársaság húsz évre szerzett vadászati jogot Batida környékén, ahol egy Lázárhoz több szálon kapcsolódó jogász, Kulik Jenő hatalmas vadászkastélyt épít. 2017-ben a Magyar Narancs arról számolt be, hogy vadászkastély egy olyan 3 054 négyzetméteres területen fekszik, amit teljes egészében Lázár János édesanyjának 1,8 hektáros földje vesz körbe.

2018-ban már a 24.hu közölte le, hogy a társaság főtulajdonosa, Kulik Jenő ügyvéd megvált cége, a Grosswiese Zrt. részvényeinek többségétől, tulajdonrésze 50 százalék alá csökkent, így a cégnyilvánosságról szóló törvény értelmében törölték a cégadatok közül mint részvényest. A vadászház 2019-ben is adott témát: ekkor derült ki, hogy a korábban az önkormányzat által közpénzből épített utat a tulajdonosok lekerítették, vagyis az időközben Lázár János résztulajdonába került vadászkastély felé vezető út elvesztette közút jellegét.

Tavaly szintén a 24.hu írta meg, hogy „beindult Lázár Jánosék kastélybiznisze, egy Mercedest is beszereztek”. A cikk szerint a Lázár János résztulajdonában álló Grosswiese Zrt. amely a batidai vadászkastélyt birtokolja közel 60 millió forint bevételt ért el 2019-ben, az adózott eredmény, vagyis a nyereség 33,5 millió forint volt. Ez a 2018-as nyereség tizenháromszorosa. A kastély bérleti díjából és a bevételből arra lehet következtetni, hogy körülbelül a tavalyi év felében bérbe volt adva a vadászkastély, ha más tevékenységből nem folyt be pénz – írta a portál.

A földeket eladó személye azért érdekes, mert a tulajdoni lap alapján a földet öröklő fiairól, Holman Jánosról és Holman Endréről korábban írt már az Átlátszó: a Generál Média Kft. nevű cégükkel üzletelt 2007-ben a Lázár vezette hódmezővásárhelyi önkormányzat. A két férfi 2009 és 2011 között összesen több mint 1,3 millárd forint összegű fiktív számlát fogadott be két cégtől és ezzel mintegy 260 millió forint összegű vagyoni hátrányt okozott a központi költségvetésnek. A Holman fivéreket azonban nem csak Lázárral, de Portik Tamással is kapcsolatba hozták. A részletekről tehát ebben a cikkben lehet olvasni.