Lázár blöffölt, kamu volt a több száz csőd a Szeviép bedőlését követően

Nagyobb részt jól menő cégek tehették zsebre az adófizetők pénzét a szegedi útépítő tíz évvel korábbi, de a 2018-as választásra felmelegített csődügyére hivatkozó kártalanítás során – írja a 24.hu.

Hosszas huza-vona, titkolózás után a Magyar Államkincstár ügyvédi adatkérésre a napokban végül kiadta a Szeviép-károsultak listáját. A kárpótlási összegeket a kincstár utalta át 2018 márciusa és novembere között. A lista alapján kijelenthető, hogy a Szeviép-csőd hatása az egykori alvállalkozók körében korántsem volt olyan drámai mértékű, mint ahogy azt a kormányzat képviselői, különösen a kancelláriaminiszter Lázár láttatni próbálta.

A kormányoldal évek óta sorozza a szocialistákat a 2009-es Szeviép-csőddel és a cégvezetők pénzügyi manipulációival, és a mantra része az is, hogy Botka személyesen felelős „több száz” alvállalkozó tönkretételéért. Lázár János az ügyből egy kormányrendeletet is kihozott, amely alapján összesen 2,4 milliárd forintos kártalanítási keretet osztottak szét állítólag 150-160 cég között. Kiderült, a pénzből olyan cégek is kaptak, amelyek a Szeviép-csőd idején nyereségesek voltak.

Persze az sem kétséges, hogy az alvállalkozókat, ahogy az ilyen esetekben lenni szokás, jelentős pénzügyi kár érhette a Szeviép csődje miatt, de a Lázár által vizionált több száz csőd a valós adatok szerint kamu volt.

A 24.hu birtokába került kimutatás szerint a kincstár 2018-ban összesen 2 milliárd 720 millió forintot utalt át 128 jogi személynek és 32 magánvállalkozónak. A legnagyobb károsultként számon tartott vállalkozások legfeljebb 62,7 millió forintot kaphattak, mert az ilyen kártérítési ügyekben az Európai Unió felső korlátot szab az államoknak: 200 ezer eurónál többet nem fizetnek ki a cégeknek.

A kormányhivatal tizenhárom esetben tartotta indokoltnak a 62,7 milliós összeg kifizetését, vagyis e cégek kapták meg a teljes keret csaknem harmadát.

A maximális kártérítésben részesítettek közül azonban szinte minden cég nyereséges volt 2009-ben. A vállalkozások közel felénél – így a HÓDinvest-Faktor Zrt.-nél, a Concretin Műgyanta és a Nemes-Plussz Kft.-nél – a tulajdonosok ki is vették az éves nyereség egy részét, miután megszavazták maguknak az osztalékot.

Az idézett dokumentumok a 24.hu cikkében, illetve az alábbi linkeken böngészketők: 1. oldal, 2. oldal, 3. oldal, 4. oldal, 5. oldal. A Szegedi Törvényszék másodfokon tavaly decemberben egyébként bizonyíték hiányában felmentette a Szeviép-ügy vádlottjait. Az azóta folyó összeférhetetlenségi és elfogultsági huza-vonáról mi is számos helyen írtunk.

 

Nyitókép: Molnár Ádám / Népszava