„Lassan előbukkan a múzeum eredeti arca, amit utoljára talán Tömörkényi István és Móra Ferenc láthatott”

A sajtó munkatársai harmadik alkalommal tekinthették meg, hogy hogyan is halad a szegedi Móra Ferenc Múzeum és a Vár és Kőtár felújítása. Az múzeum épületének belváros felőli oldalán már elbontották az állvány, a Tisza felőli oldalán éppen bontják, s lassan előbukkan az épület eredeti arca.

„Az az arca, amit utoljára talán Tömörkényi István és Móra Ferenc láthatott, ilyen szép állapotban” – mondta Fogas Ottó, a múzeum igazgatója, mivel az épület az 1900-as évek elején ölthette utoljára a mostanihoz hasonló kinézetét.

A homlokzat felújítását a Roosevelt tér felőli oldalon már be is fejezték, innen átkerültek az állványok a Stefánia felőli részre, ahol már zajlanak a munkálatok a homlokzaton. A Tisza felőli oldalon ezekben a percekben is bontják az állványokat. A nyílászárók az eredetinek megfelelő halványzöld színt kaptak, illetve a fal is az eredeti, falkutatás útján megállapított csontfehér színt fogja viselni. A tetőhéjazat cseréje is folyik, ennek grafitszürke cinklemez borítása lesz.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

“Kultúra és a közművelődés akkor működhet jól egy városban, ha természetesen vonzó környezetet biztosít a művelődés tartalmának a kultúra” – hangsúlyozta Kozma József, a Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság elnöke, aki hozzátette, „a kultúra már csak ilyen. Nincs önmagában elvont, magas vagy közművelődési kultúra, annak össze kell találkoznia az egész környezet kultúrájával, beleértve az épületet, az épület előtti teret és az egész várost. Ezt az elvárást látjuk megvalósulni.”

A végleges határidő tisztázása még folyik. Az előre nem látható tervezések miatt decemberre várható, hogy kiderül, mikorra lesz kész a teljes felújítás. Az eredeti határidő január 14, ahhoz képest képzelhető el pár hónapos csúszás.

A főépület mögötti Vár körül elbontották a kerítés egy részét és folynak a belső munkálatok is. A bejárat a későbbiekben a belváros felé fog nézni, az épület két oldalán közműépítési munkálatokat terveznek, illetve a Tisza felőli udvaron a Kőtár bővítése, és egy vendéglátó egység kialakítása fog zajlani. A Vár padlózatát kibontották, beépítették az új rétegeket.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

A tetőtéri kiállítótér födémét már megerősítették. Itt egy kisebb kiállítás fogja bemutatni a későbbiekben az árvíz előtti, és az árvíz utáni Szegedet, illetve itt lesz a helye annak a két kijáratnak is, amik majd a kilátó helyiségekbe vezetnek. Ott az érdeklődők távcsövek segítségével nézhetik majd meg, hogy hogyan is néztek ki a korabeli Szeged egyes részei. Eredetileg az épület legmagasabb pontjára egy teljes egészében körbejárható kilátót terveztek, ám ez az örökségvédelmi és a statikai szempontok miatt nem valósulhatott meg.

A Móra kiállítás terme is jelentős változásokon ment keresztül a múltkori látogatásunk óta. A terem melletti irodákat elbontották, és a későbbiekben interaktív lehetőségekkel szolgáló galéria építése is szépen halad. A teremben, a továbbiakban fa imitációk kerülnek majd kialakításara, melyek játékos formában segítik az ismeretszerzést Móra Ferencről, Szegedről. A terem közepén csigalépcső vezet majd fel a galériára, ahol csillagos égbolt várja majd a megfelelő napszakban érkező látogatókat. A fák egyébként a magasabb részen öt és fél, az alacsonyabb részen két és fél méter magasak lesznek.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

A természettudományos kiállítás termében is zajlanak a munkálatok. Itt a nyílászárók cseréi, illetve a frissen helyet kapott galéria végső beállításai folynak, amin keresztül a terem össze lett kötve a mellette lévő teremmel, melyben gyerekeknek akarnak oktatószobát kialakítani.

 

Nyitókép: Szűcs Dániel / Szegeder