Külterületi utakat újítanak fel Szegeden

Szeged idén 3,4 milliárd forintot fordít utak felújítására. Ez több típusú beruházást jelent. A külterületi utak rekonstrukciója alkotja ezek egyik kategóriáját, melynek fedezetét a Vidékfejlesztési Program adja. A részleteket ma Nagy Sándor alpolgármester ismertette sajtótájékoztatóján.

A Vidékfejlesztési Program keretében 116,2 millió forintos támogatással, több mint 70 millió forintos önkormányzati önerővel valósul meg a tápéi Pitypang utca, valamint a Dorozsmához közeli Öreghegy dűlő fejlesztése.

A Pitypang utca 385 méter hosszan és 5 méter szélesen kap aszfalt burkolatot, így jobban bírja majd a terhelést. Ebből 340 méter külterületi útszakasz, amely a támogatásból készül el, 45 méter belterületi szakaszt pedig önerőből újít fel az önkormányzat.

A Széksósi útba torkolló Öreghegy dűlő 1872 méter hosszan újul meg. Ennek az útnak kisebb a forgalma, ezért 4 méter széles stabilizált útalapot és felületzárt burkolatot alakítanak ki rajta. Ez a szakasz kisebb terheltsége miatt egyszerűbb útszerkezetet kap. „A tőlem jobbra látható ága fog az Öreghegy dűlőnek megújulni, a Google térkép kellően zavarba tudja hozni az embert, mert itt két kilométeren belül minden Öreghegy dűlőként van ábrázolva” – mondta az alpolgármester.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Az Újszentiván község önkormányzatával közös pályázat része két erőgép beszerzése is, a külterületi utak karbantartására. A község 9,9 millió forinttal részesedett a támogatásból, Szeged város önkormányzata 16 millió forintért vásárolt erőgépet,

„hétköznapi nevén traktort”.

Az erre csatlakoztatható kiegészítők, a patkák melletti fű nyírására, karbantartására, a hó eltakarítására szükséges eszközök már a város birtokában vannak.

A Pitypang utcában a közbeszerzési eljárás nyertese, a Harmat és Társai Kft. végezheti a munkát, az Öreghegy dűlő esetében pedig a NORBO-ÉP Kft. A két út felújítása a tervek szerint 2020 első negyedévében fejeződik be.

 

Nyitókép: Szűcs Dániel / Szegeder

, ENT_QUOTES)?>" title_text="" order_type="social" title_text_color="#000000" title_text_font_size="22" title_text_font_famely="monospace" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="2" ]