„Kubatov Gábor és a Fidesz elfoglalta az egyetemet”

Szabó Bálint ma a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatala előtt tartott sajtótájékoztatót. A képviselő elmondta, véleménye szerint Kubatov Gábor sok más szegedi intézmény után az egyetemet is elfoglalta.

A többi intézménnyel kapcsolatban a képviselő arra a Délmagyaron megjelent interjúra utalt, melyben a Fideszt alelnöke az önkormányzati választások után reflektált a szegedi Fidesz helyzetére. Szabó azon véleményét, mely szerint a Délmagyarországot is kézivezérelve irányítja a Fidesz alelnöke, már egy korábbi sajtótájékoztatóján kifejtette, s mivel szerinte a lap az elmúlt időszakban propaganda jellegűvé silányult, a médiahatósághoz fordult.

Szabó Bálint képviselő ma a Dugonics téren elmondta, egykori hallgatóként és szegedi polgárként is ki szeretné fejezni tiltakozását az ellen, hogy véleménye szerint Kubatov Gábor és a Fidesz elfoglalta az egyetemet. Szabó szerint már a kampány során is jól látható volt, hogy az egyetem vezetése, Róvó László rektor úrral, és a kancellár asszonnyal az élen, gyakorlatilag átpolitizálta az intézményt: számos Fideszes rendezvényen megjelentek, párthovatartozásukat sem titkolva. A jogász felhozta azt is, hogy az egyetem állami pénzen finanszírozott szűrőbusza csak Nemesi Pál kampányrendezvényein jelent meg.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Szabó szerint a Szegedi Tudományegyetemen elkezdték létrehozni a Fideszesek számára a különböző kifizetőhelyeket. Kobza Miklós egyetemmel kapcsolatos szerződéséről és fizetéséről már mi is írtunk, viszont Szabó szerint a közeljövőben a szegedi Fidesz egyik önkormányzati képviselője, Fekete György is az egyetemnél lesz pozícióban rektori tanácsadóként, hasonló fizetéssel.

Szabó Bálint közérdekű adatigényléssel fordult az egyetem felé, arra lenne kíváncsi, miért helyeznek el különböző pártkádereket az egyetemen közpénzből, a tanári fizetések többszöröséért, illetve, hogy lesz-e ennek a tendenciának folytatása. A képviselő úgy tudja, november elsejétől az egyetem szerződést fog kötni Nemesi Pál kampánycsapatának tagjaival, a Starlight Médiával, Kisházi Sándorral és Kiss Balázzsal. Szabó információi szerint Tápai Péter is kap majd szerepet az egyetemen, ő alkancellár lesz.

A képviselő arra kérte az egyetem vezetését, hogy tegyék egyértelművé, hogy igazak-e ezek a hírek, illetve vannak-e még olyanok, akik politikai alapon kerülnek a Szegedi Tudományegyetem élére.

Szabó szerint Róvó rektor úr kampányban való szereplése nagy felháborodást keltett az egyetemi szereplők körében. Állítása szerint a birtokába kerültek olyan körlevelek, melyekben az egyetemi tanárokat fenyegették, hogy amennyiben bármilyen módon kritizálni merik az egyetem vezetésének politikai szerepvállalását, retorziók elé nézhetnek, hiszen így a munkáltatójukat kritizálják.

A képviselő ebből kifolyólag arra bíztatja az egyetem szenátusának tagjait, hogy legyen kellő bártorságuk fellépni, indítsanak a rektorral szemben méltatlansági eljárást, hiszen egyész Szeged mögöttük áll.

 

Nyitókép: Szűcs Dániel / Szegeder