Közös busz-kerékpársáv lett a vége a Szentháromság utca felújításának

Elkészült Szeged harmadik közös sávja, melyben egyszerre közlekedhetnek autóbuszok és kerékpárosok. Az újítás a Szentháromság utca Szivárvány utca és Nagykörút közötti szakaszán található, utóbbi irányába.

A Szentháromság utca felújítását még hónapokkal korábban kezdték meg, először, még tavasszal bejelentették, hogy több, mint egy tucat vadgesztenyefát ültetnek vissza az utcában, illetve lényegében végig rendbe teszik a zöldterületet. Eztán felmarták az egész utcát, melyet súlyos kritikákkal illetett a helyi kormánysajtó. Ekkor azonban más is történt, hiszen az esetről most beszámoló Magyar Kerékpárosklub szegedi alegysége megkereste anno a várost, hogy ha lehetne, kicsit szabják át a forgalmi rendet a körút előtt.

„Amikor elkezdték fölújítani a Szentháromság utcát, mint Kerékpárosklub megkerestük az önkormányzatot, hogy az újrafestéskor kicsit korrigálják a forgalmi rendet, hogy bringával ne a belső sávban kelljen biciklizni a Bécsi körútnál lévő buszsávnál. Az önkormányzatnál nagyon rendesek voltak, azt mondták, hogy a szakembereik megvizsgálják a helyszínt, majd visszajeleztek, hogy oké, és átalakították a terveket. Így mától már egy szép, új, biztonságosabb és vonzóbb busz-kerékpársáv várja a közlekedőket. A tömegközlekedők és a kerékpározók az autót használók előtt érkezhetnek a körforgalomhoz, vagyis egy minimális, gyakorlatilag 0 Ft-os beavatkozással sikerült a fenntartható közlekedést fejleszteni! Köszönjük!”

Így tehát elkészült a városban a harmadik közös útszakasz is. Ez azért is jó, mert így anélkül lehet fejleszteni a biciklis infrastruktúrát, hogy lényegében bármit tenni kellene. A Szentháromság utcában nyilván nem férne el bicikliút, ezért is üdvözlendőek az ehhez hasonló beruházások. A közös bicikli-buszsávok egyébként csak most kezdenek el terjedni a városban. Először a Felső Tisza-part és a Kiskörút kereszteződésében, a Novotel előtt készült ilyen, majd nemsokkal később a körút másik felén, a Dugonics tér és az Aradi vértanúk tere között.

CM365 – Magyar Kerékpárosklub Szeged

 

Instrukció a festéshez. Fotók: Magyar Kerékpárosklub Szeged