Közel 500 új fertőzöttet találtak egyetlen nap alatt itthon

495 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 8 387 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – írja a kormány tájékoztató oldala.

Az elhunytak száma változatlanul  624 fő, 3 958-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 3 805. Az aktív fertőzöttek 43%-a, az elhunytak 59%-a, a gyógyultak 42%-a budapesti. 151 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen.

A kormány arra hívja fel a figyelmet, hogy a járvány nem ért véget, a második hullám hazánkat is elérte, az aktív fertőzöttek száma ismét emelkedik, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása.

„A vírus behurcolása jelenti a legnagyobb veszélyt a magyar emberek egészségére és munkájára, ezért  ismét szigorodtak a külföldről való beutazás feltétételei. Alapszabály szerint külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig kötelező a 14 napos hatósági házi karantén” – írják.

A vírus megelőzése céljából azt javasolják, továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet, a maszkot viseljük az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. „Ha mindezeket betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés terjedését és a további a mindennapi életünket korlátozó intézkedések bevezetését.”