Korrupciós vágta magyar módra

A Hunstats csapata múltkor a leggazdagabb magyarok Trónok harca játékát animálta meg az elmúlt tizenhét évre vonatkozóan, a K-Monitor most az elmúlt 14 év korrupciós ügyeit dolgozta fel ugyanilyen formában.

Már a Hunstats videója is megindította a nyálelválasztást, és késztette lüktetésre az ereket a homlokon, ahogy a nevek között a nem éppen gazdasági teljesítményükről ismert figurák a végefelé egyre fentebb csúsztak. A K-Monitor most közel 50 ezer, saját sajtóadatbázisába gyűjtött cikke alapján vonta meg a korrupciógyanús magyarok mérlegét. A készítők hangsúlyozzák, “semmiképp sem a “legkorruptabb” magyarok szerepelnek az ábrán, egyszerűen az említési gyakoriság szerint jelenik meg valaki, olyanok, akikről botrányaik okán sokat cikkezett a média.

K-Monitor adatbázis verseny

A K-Monitor sajtóadatbázisában szereplő személyek negyedéves bontású toplistája (2004-2018). Interaktívan ugyanez: https://public.flourish.studio/visualisation/514221/ https://k-monitor.hu/adatbazis https://k-monitor.hu/adatbazis/szemelyek

A videón jól megfigyelhető kinek mikor volt szezonja. 2004 körül még az első Orbán-kormány FKGP-s botrányhősei uralták az adatbázist, majd őket kiszorították a K&H brókerügy kulcsszereplői. 2008-ra a sajtóban már a Zuschlag-ügy vádlottjai veszik át a stafétát, majd Schmitt Pál plágiumügyei, és a NER bukkan fel az élen. Orbán előbb Simicskával, majd a semmiből előtörő Mészáros Lőrinccel halad a csúcs felé, érve be Gyurcsány Ferencet. 

Illusztráció: Valentina Pevtsova / TASS