Koronavírus-történetek gyűjtésébe kezdett a Móra

Személyes koronatörténetek gyűjtésébe kezd a szegedi Móra Ferenc Múzeum – írják sajtóközleményükben. A közgyűjtemény célja, hogy olyan történetekkel gyarapítsa az oral history gyűjteményét, melyek a jövő nemzedéke számára tanulságosak lehetnek és jól szemléltetik a mostani példa nélküli időszakot. A gyűjtéshez kortól függetlenül bárki csatlakozhat.

Az intézmény célja az, hogy megőrizze a jövőnek ennek a sosem látott, mindannyiunk életét megváltoztató időszaknak a mindennapjait. Ehhez keresik az interjúalanyokat, akik szívesen megosztanák, hogyan telnek napjaik a koronavírus okozta veszélyhelyzetben. Bármilyen korosztályú, bármilyen foglalkozású jelentkezőket várnak, főként Csongrád megyéből.

Ezek a személyes történetek be fognak kerülni a múzeum oral history gyűjteményébe, a múzeum szakemberei feldolgozzák őket, így hosszú évek múlva is segítenek majd jobban megérteni, értelmezni ezt a példa nélküli időszakot.

Aki szeretné megosztani saját koronás történetét, az a következő e-mail címen keresztül jelentkezhet: elbeszelttortenelem.szeged@gmail.com, bővebb információk a múzeum honlapján érhetők el. A jelentkezőkkel történészek veszik fel majd a kapcsolatot, és főként online módon rögzítik a történeteket, de lehetőség lesz a veszélyhelyzet elmúlása után személyes interjúk lebonyolítására is. Az interjúalanyoknak van lehetőségük arra, hogy anonim módon, név nélkül kerüljön be a gyűjteménybe a történetük.

 

Nyitókép: a felújítás alatt álló intézmény. Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder