Naponta több beteget különítenek el Szegeden mintavételre

A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Kálvária sugárúti épülete, azaz a II-es kórház fertőzőbeteg-osztályán különítettek el egy fiatal szegedi férfit, aki nemrégiben érkezett haza Németországból – értesült a Szegeder.

A férfi két hete töltött el két napot Németországban, ahol egy koncerten is volt a közel háromszázezer lelkes Augsburgban, majd hazaértét követően, – nagyjából két héttel később (ami a lappangási idővel is egyezik) – március 10-én észlelte az első tüneteket, lázat és köhögést. Eleinte inkább otthon maradt, majd csütörtökön elérte a háziorvosát, aki a II-es kórházba küldte. Az orvos azt mondta neki, hogy lehetőleg ne tömegközlekedéssel és maszkban menjen be.

Mint mondja, amikor a koncerten voltak, Augsburgban még nem volt hivatalosan fertőzött, voltak viszont az eseményen kölniek, ahol viszont már volt regisztrált koronavírus-fertőzött.

„Bejöttem a fertőzőosztály hátsó bejáratán, találkoztam egy takarítónénivel, ő gyorsan elszaladt valakiért, majd mondták hogy azonnal menjek ki az épületből, majd mikor felöltöztek (műtősruhába – a szerk.) rendesen, mehettem vissza” – kezdte a történetet.

Ezt követően egy kórterembe kísérték, ahol elmondta, miért jött, miket tapasztalt, és nem utolsósorban, hogy kikkel és hogyan érintkezett, amióta hazaért. Azóta a kórteremben van, ahová eddig kétszer mentek be hozzá – beöltözve – pulzust, vérnyomást és szaturációt mérni. Ételt úgy kap, hogy résnyire kinyitják az ajtót, benyújtják a tálcát, azt pedig ő elveszi. Az orvosával telefonon kommunikál.

„Rögtön mintát vettek, kettőt orrból, kettőt szájból, ezt elvileg felküldték Budapestre. Tegnap azt mondták, hogy 24 órán belül lesz eredmény, ez nemsokára lejár” – folytatta. Mint mondta, nem tud róla, hogy rajta kívül bárki más el lenne különítve Szegeden.

„Éjszaka volt egy tűzriadó, hajnal háromkor. Fölpattantam, fölvettem a cipőmet és elkezdtem gondolkodni, hogy vajon melyik az erősebb, az ég a ház és fuss, vagy a karanténban vagy és maradj? Úgy döntöttem végül, hogy amíg nem látok tüzet, vagy nagyon ideges tűzoltót, vagy nagyon ideges nővért, aki nagyon integet, hogy haladjak, addig én szépen maradok itten” – mesélte.

A férfi elmondása szerint már nincsenek tünetei, de az eredményig – mely várhatóan legkorábban délután, de valószínűleg csak este érkezik – nem lehetnek biztosak benne, hogy nem fertőzött.

Magyarországon eddig a pillanatig egyébként 19 koronavírus-fertőzöttet tartanak számon (pénteken három férfinál mutatták ki, velük együtt ennyi). A 19 személyből 9 iráni, 1 brit, és 9 magyar állampolgár.

 

Frissítés (17:24): mint több forrásból értesültünk, nem egyedi esetről van szó. Napjában küldenek Budapestre mintákat, melyek eddig minden alkalommal negatívak is voltak. Eddig összesen 858 mintát vizsgáltak az országban.

Frissítés (21:44): megérkezett Budapestről a teszteredmény: negatív.

 

Nyitókép: a II. kórház épülete egy 2019-es felvételen. Fotó: Google Maps