Kormány: klímavédelem = gazdasági növekedés

A klímavédelem nem ellentétes a gazdasági növekedéssel, hanem  egymást erősítő célok – jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium  energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára hétfőn az M1-en.

Kaderják Péter kiemelte, hogy a klímavédelmi célokat úgy kívánják megvalósítani, hogy közben fenntartják a gazdasági növekedést. A kormány középtávú tervei között szerepel, hogy 2030-ra növelje Magyarország energiafüggetlenségét, vagyis mérsékelje a magas import kitettséget, amely a földgázból 80 százalékos, a kőolajból 90 százalékos, a villamos energiából 30 százalék fölötti. A megmaradó importigényt pedig minél több forrásból, minél megbízhatóbban szolgálja ki – mondta.

Az államtitkár elmondta, hogy a villamosenergia szektorban a fő cél az, hogy 2030-ra a termelés 90 százaléka karbonsemlegessé váljon. Ezt az állam a paksi kapacitások pótlásával és a megújuló energiatermelés folyamatos növelésével kívánja elérni. A földgáz tekintetében pedig a fogyasztás csökkentését szeretnék elérni.

Az intézkedések célja, hogy 2030-ra Magyarország teljes üvegházhatású gázkibocsátása az 1990-es bázisévhez képest 40 százalékkal csökkenjen, a megújuló energiafelhasználás pedig a jelenlegi 13 százalékról 21 százalékra emelkedjen – ismertette az államtitkár. (MTI)