Koreai festőművésszel és koncertekkel rendez fesztivált Kiss-Rigó püspök

Szimfonikus zenekari koncerttel és kiállításmegnyitóval kezdődik el szombaton a Szeged-Csanádi Egyházmegye első püspöke, Szent Gellért nevét viselő komolyzenei fesztivál a Tisza-parti városban.

Az idén tizenkettedik alkalommal megszervezett fesztivál idén Magyarország és a Koreai Köztársaság sokszínű barátságának jegyében zajlik. A hangversenyeken a koreai és magyar művészek együtt lépnek fel, mások mellett Mozart két zongorára és zenekarra írt versenyművét a fiatal magyar zenész, Boros Misi mellett egy koreai tehetség, Szu Jon Kim adja elő.

A zenei események mellett Jong-Csul Dzsang koreai festőművész kiállítása is látható lesz, aki a modern festészeti trendek ellenére is a több mint kétezer éves tradicionális koreai művészeti hagyományok elkötelezett követője. Festészetének fő témája az ember és a hegy közötti elválaszthatatlan kapcsolat, amely a művész szerint a keleti kultúra egyik meghatározó eleme már a kezdetektől fogva. A Jong-Csul Dzsang festészetét reprezentáló harminc alkotást a Szegedi Dóm Látogatóközpontjában láthatja a művészetkedvelő közönség.

Évek óta a fesztivál „vendégkoncertjeivel” Szegeden kívül is találkozhatnak a komolyzene kedvelői. Szeptember 25-én Budapesten, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen ad hangversenyt a fesztivál zenekara magyar és koreai szólisták közreműködésével. A fesztivál része hagyományosan egy jótékonysági rendezvény is, szeptember 29-én a székesegyházban a Korábban Érkeztem Alapítvány javára ad hangversenyt a Szegedi Szimfonikus Zenekar. (via MTI)