Költözik a TV2

A T-Systems tegnap napvilágot látott, kormányközelinek mondható, tulajdonosi mozgása után, ma a TV2 váltott igazgatóságot és székhelyet.

Tima János, Alcsútdoboz fideszes alpolgármestere lett a TV2-t is tulajdonló a Magyar Broadcasting Co. Zrt. (MBC) vezérigazgatója, írja a g7.hu mai cikke. Tima János kinevezése, ismerve Mészáros Lőrinccel ápolt bizalmas viszonyát, koránt sem meglepő. A kinevezéssel egy időben, két, az Andy Vajna-érából megmaradt igazgatótanácsi tag, Tremmel Zoltán és Kovács Andrea is lemondott pozíciójáról. Tremmel a társaság alapítása óta, Kovács Andrea pedig az elhunyt Andy Vajna halála óta vett részt a TV2 igazgatásában.

Az MBC június 28-i közgyűlésén született meg a végleges döntés a vezetőváltásról. Ennek oka, hosszas vezetőségi átszerveződés volt a cég élén. A cél az volt, hogy olyan cégvezetés jöjjön létre, melyben mind Tima János, mind az Andy Vajna korábbi, már említett két igazgatótanácsi tagja is döntéshozó szerepben legyen és ezen változás a cégbíróság előtt is, minden jogszabályi előírásnak megfelelve helytálló legyen.

Hirdetés

Bár Tima Jánost idén áprilisban nevezték ki vezérigazgató-helyettessé a cégiratokban szereplő adatok alapján, pozíciójának megnevezése ellenére sem a korábbi vezérigazgató, sem más nem írhatott volna alá önállóan az alcsútdobozi alpolgármester nélkül. Ezen eljárást kifogásolta a cégbíróság. Ezt követően állt fel a Tima-Tremmel-Kovács igazgatói tanács a cég élén még májusban. Alig egy hónappal később, jutunk el a jelen átalakulás apropójához: lemondott Tremmel és Kovács, arra hivatkozva (a cégiratok szerint), hogy „az igazgatóság ügyvezető szervként való működése megszűnt”. Ezzel egyidőben lett vezérigazgató Tima János.

A végleges hatalomátvétel másik aspektusa, az utóbbi években kormányzati propaganda-szócsőként használt, kereskedelmi televízió kapcsán, annak tulajdonosi cégének elköltözése abból az irodaházból, ahol Andy Vajna érdekeltségeinek székhelye volt és van jelenleg is. Az MBC tulajdonosi székhelye abba a budapesti, Ferenc körúti lakásba költözött át, ahol a Mészáros Lőrinc cégeihez tartozó, Vida József érdekeltségei is helyet kapnak.

Tima János kapcsán érdekes még továbbá az a tény, hogy nem vezérigazgatói, de tulajdonosi minőségben jelen van több médium életében is. A korábban Simicska-birodalomba tartozó, jelen pillanatban frekvencia nélkül, parlagon álló Lánchíd Rádió és jobb napokat is megélt, szintén bezárt Heti Válasz is az új vezérigazgató tulajdonát képezik. ezek közül előbbit, a sikeres üzletemberként (is) számon tartott Mészáros Lőrinctől vásárolta meg.

Nyitókép: népszava.hu