Kivágnak egy öreg platánfát a Széchenyi téren

Taplógombák támadták meg a Széchenyi tér egyik öreg platánját, ezért azt ki fogják vágni – írja a Szeged.hu a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. igazgatójától megtudottak alapján.

„Szeged közterületeinek fáit folyamatosan vizsgálják, állapotunkat ellenőrzik a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai. E munka során merült fel, hogy tüzetes vizsgálat alá kell vonni a Széchenyi tér egyik közepes nagyságú platánját, amelyen taplógombát találtak” – mondta Makrai László a lapnak.

A taplógombák közül sok kifejezetten parazita életmódot folytat Bálint gazda blogja szerint, de vannak közöttük korhadéklakó szaprofiták is. A formájuk roppant változatos; a Földön található 300 fajuk között vannak 1-2 cm-es törpék és 80 cm átmérőjű óriások is. Húsuk szívós, rostos, sokszor bőrnemű vagy fakeménységű, de egyesek (pl. a nálunk is termő májgomba) fiatal példányai ehetőek is.

Fotó: Google Maps

Elsőkörben ultrahanggal vizsgálták meg a fát tíz, száztíz centis, valamint kétméteres mélységben, és kiderült, hogy belül korhadt. A platánra jellemzően az élő külső gyűrűje terebélyesedett a fának, de belülről rosszul “konzerválódott”, és ezzel előrehaladottá vált a korhadása.

Az ultrahangost egy “húzásosnak” hívott vizsgálattal folytatták. Ennek során azt modellezték a környezetgazdálkodás munkatársai, hogyan viselkedne a fa 120 kilométer/órás szélben. Azért pont ennyi, mert ilyen erősségű szelek bizony előfordulnak a városban a nagyobb viharok folyamán. A 2019. szeptember 9-én pusztító viharkor 112 kilométerórás szelet mértek.

A Széchenyi tér platánfáit egyébként az 1879-es nagyárvíz utáni újjáépítéskor ültették, és az 1880-as évek legelején már az alábbi képen látható méretűek voltak. Viszonylag szépen átvészelték a történelem következő eseményeit a még a Trianon előtti országban “született” fák, az utóbbi évtizedek során azonban valóban elkezdtek veszélyessé válni. Ettől még persze nem feltétlenül kell őket kivágni, de ezt inkább a szakemberekre bízzuk.

Ifjú platánfák sorakoznak a téren valamikor az 1880-as évek legelején, néhány évvel a nagy árvizet követően. Fotó: Fődi Gábor / Fortepan

A platánfát csütörtökön reggel kezdik el kivágni.