Kiss-Rigó: A józan ész, illetve a józan ész hiánya küzd most egymással

Az egyházmegye 2030-ban ünnepli alapításának millenniumát – ezzel a felütéssel kezdte interjúját a Délmagyar Kiss-Rigó László püspök úrral. Ez az expozíció kicsit indokolatlannak is tűnhet, ám a beszélgetés szálai végül szépen, módszeresen a vasárnapi önkormányzati választásokig vezetnek.

Az interjú elején a püspök úr az egyházmegye 2030-as millenniumára készülve felsorakoztatja a múlt érdemeit, majd a jövő felé fordítva arcát a tervekről beszél. Elmondása szerint a Szent Gellért Fórum melletti tízhektáros területet is szeretnék fejleszteni, iskolát, sportpályákat, tornacsarnokot építeni rá, és már folyamatban van a Tóth Péter-palota felújítása is. Ehhez kormányzati támogatást is kaptak, elkészültek az épületfelújítás tervei, hamarosan közbeszerzési pályázatot írnak ki, és elkezdődhet az építkezés. A beruházás az egyházmegye és az egyetem együttműködésére épül, a püspök úr hangsúlyozza, hogy

„Szegednek óriási lehetőségei lennének. Ha az egyetem, a város, a kormány és az egyházmegye megint össze tudna fogni, akkor hihetetlen dolgokat lehetne véghez vinni.”

A folytatásban kiderül, hogy Kiss-Rigó Lászlót a magyar–lengyel kapcsolatok építéséért a Lengyel Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki. A püspök úrnak fontos a lengyel–magyar együttműködés, ahogy fogalmaz „Európa egy súlyos beteg, akinek Magyarország és Lengyelország ad terápiás kezelést. A magyar–lengyel együttműködés fontos egész Európa számára és példaértékű.”

Az interjú végül az október 13-ai önkormányzati választások kérdésénél köt ki. „A józan ész, illetve a józan ész hiánya küzd most egymással. Annyira nyilvánvaló, hogy mi az érték és mi nem az. Az önkormányzati választást nagyon sokan a saját céljukra használják, eszük ágában nincs a település javán gondolkodni. Sajnos ez már majdnem, hogy megszokott jelenség. Mondom, én a józan észben bízom.” – vélekedik az önkormányzati választásokról Kiss-Rigó László püspök úr.

 

Nyitókép: Marjai János / MTI