Kis piros, vezeték nélküli trolival száguldozhatunk nemsoká

Persze csak utasként, és a száguldás is kiapad ötvennél, de a lényeg, hogy Szegedre jött egy érdekes troli-elektromos busz hibrid.

 

A szakmának azonban megvan a maga véleménye járműről: többen fejtették ki aggodalmaikat afelől, hogy a jármű már évek óta nem tud rendesen forgalomba állni sehol, mert sok vele a baj. A típus alapját a C68E Modulo alkotja, amiből Budapesten 20 darab közlekedik, és ami hagyományos módon elektromos, azaz nem áramszedője van, hanem adapterrel tölthető. A C68E ismert hibái közül sorolok néhányat:

  • bár elektromos, a fűtés OLAJKÁLYHÁRÓL megy
  • nem megbízható: a Pesten volt már nap, amikor mindössze 25%-kuk tudott reggel forgalomba állni
  • volt, hogy az egyiknek kirepült a kereke menet közben
  • ár/érték arányban is alul teljesít: 175 M forintért mindössze 68 utast képes elszállítani (az Ikarus-Škoda trolik 124-et tudnak, ami közel kétszer annyi, és bár azok köztudottan drágák voltak, abból egy darab 257 M forintért jött)
  • nagy a fordulóköre ahhoz képest, hogy csak 7,9 méter hosszú.
Fotó: Magyarbusz [Info] / Facebook

 

Fotó: Magyarbusz [Info] / Facebook
Fotó: Magyarbusz [Info] / Facebook
Persze nem akarok rossz fényt vetni rá, de valóban úgy tűnik, hogy azon kívül, hogy Magyarországon készült és, hogy elektromos, más jó nincs benne. Azért reméljük másképp lesz, mert bár a sajtó nem adott neki nagy hangot, de ez a töltési módszer és az, hogy ezt Szegeden tesztelik, elég nagy dolog.