Kiráz a hideg, ha belehallgatsz a szegedi nótatérképbe

Egészen különleges projektet vitt végig a Hungaricana közgyűjteményi portál. Kivételes, nem mindennapi, rendkívüli, ezek tán mind igazak rá. Ahogyan az is, hogy pártíz másodperce voltam még csak az oldalon, amikor először kirázott a hideg. Jó értelemben.

Szoktam mondani, hogy a Fortepan a legjobb dolog, ami Magyarországgal történt, mióta rákapcsoltak minket az internetre. Ezt a mondást tartom is, annyival kiegészítve, hogy legalább ennyire értékes és féltve őrizendő kincsünk a Hungaricana is. Annyi különbséggel, hogy míg a Fortepan csak annyiból áll, hogy van rajta sok-sok ezer régi nagy felbontású fénykép az országról, addig utóbbihoz köthetők elég vagány projektek is. Ilyen például a Mapire, ami egy hatalmas 19. századi Európa térkép.

 

És ilyen persze a mostanra elkészült Hangarchívum is, ami az MTA BTK Zenetudományi Intézetének hangarchívumából tett elérhetővé több, mint 12 ezer órányi felvételt, melynek legnagyobb részét népdalok adják.

Szeged környékéről például elérhető közel 1200 felvétel.

Azért is egyedülálló a dolog, mert eddig Magyarországon nem volt ilyen szinten hozzáférhető és bárki számára elérhető hangadatbázis.

 

Két kattintás és énekel a nagyi

 

Használata pofon egyszerű. Az ember egyszerűen néhány kattintással már láthatja is, hogy merre hány fájl elérhető. Ha például Szeged fölé visszük a térképet, láthatjuk, hogy a (mai) városban összesen 783 dal érhető el, melyből érdekes módon, mégsem meglepően több, mint 500 tápéi.

A felvételek teljesen változóak, mégis egytől-egyik visszaadják az igazi 20. századi magyar vidéket. Vannak dallamok, melyeket harminc, ötven vagy akár száz évvel ezelőtt vettek fel magnóra vagy lemezre. Egy részüket maga Kodály Zoltán gyűjtötte, de olyan is akad bőven, amit már a kilencvenes években vettek fel.

960ae2018c002a9bf7127b48fb39dba7
A térkép. Fotó: Hungaricana Hangarchívum

A tervek szerint az adatbázist filmfelvételekkel fogják bővíteni, így akár online néptáncórákat is vehetünk majd, akár saját nagyszüleinktől.

Az adatbázis itt érhető el, a hivatalos bemutatója pedig a Zenetudományi intézetben lesz április 11-én 16 órakor. (via Index)

 

Nyitókép: illusztráció. Fotó: Vános Eszter / Fortepan